Tramvaj ukrašen simbolima BiH krenuo ulicama Strasbourga

Povodom predsjedavanja BiH Vijećem Evriope

Tramvaj ukrašen simbolima BiH krenuo ulicama Strasbourga

24.06.2015 - 21:07
Evropska unija

Tramvaj ukrašen simbolima BiH krenuo je danas ulicama Strasbourga u povodu predsjedavanja Bosne i Hercegovine Vijećem Evriope, javlja izvještač Fene iz Strasbourga.

Tramvaj je krenuo sa stanice ispred Evropskog suda za ljudska prava, a među prvim putnicima su bili predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić,  generalni sekretar Vijeća Evrope Thorbjørn Jagland  I gradonačelnik Strasbourga Roland Ries.

U prvoj vožnji ovim tramvajem, koji će biti ukrašen do kraja predsjedavanja BiH, bili su i članovi Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, zvaničnici Vijeća Evrope, ambasador BiH pri Vijeću Evrope Almir Šahović, sudija Evropskog suda za ljudska prava iz BiH Faris Vehabović i brojni drugi gosti.

Nakon vožnje tramvajem planirano je predstavljanje najveće džezve na svijetu ispred čuvene katedrale u centru Strasbourga, te sadnja dva drveta, masline i hrasta, na obližnjoj granici Francuske i Njemačke.

Kako je kazao predsjedavajući Ivanić, BiH itekako može iskoristiti priliku koju pruža predsjedavanje Vijećem Evrope za predstavljanje svojih potencijala.

- Bitna afirmacija je bila i nedavna posjeta pape Franje, a nadam se da će to biti i posjeta njemačke kancelarke Angele Merkel - rekao je Ivanić.

Kaže da je lijepo predstavljanje zemlje i to da će tramvaj za vrijeme predsjedavanja voziti ulicama Strasbourga sa oznakama BiH, te specifični događaj predstavljanja velike džezve ispred katedrale

- Ipak, u principu glavna je politička stabilnost  i dogovor. To će kreirati pozitivnu sliku, a manje ovi usputni događaji - zaključio je Ivanić.

Izvor: 
Fena