"Tražićemo zatvaranje Bosfora, da nateramo Ruse da shvate"

Nova prijetnja

"Tražićemo zatvaranje Bosfora, da nateramo Ruse da shvate"

29.11.2018 - 14:51
Svijet

Kijev namjerava da traži zabranu prolaska ruskih brodova kroz Bosforski zbog događaja u području Kerčkog moreuza.

Kijev

To je izjavio komandant ukrajinske ratne mornarice Igor Vorončenko.  "U skladu s Konvencijom iz Montre i njenim paragrafom 19, tražićemo zatvaranje Bosfora u Turskoj kako bismo natjerali Ruse da shvate šta znači kršenje međunarodnog prava", rekao je Vorončenko, prenosi Tas. 

Konvencija iz Montre donijeta je 1936. godine kada je Turska dobila suverenitet nad Bosforom i Dardanelima, a ona podrazumjeva slobodu prolaska trgovačkih brodova iz svih zemalja kroz ta dva moreuza. 

Između Rusije i Ukrajine eskalirale su tenzije u nedjelju kada su ruske snage zaplijenile tri ukrajinska broda u Crnom moru, nakon čega je Kijev uveo ratno stanje u pograničnim oblastima. 

Vorončenko je rekao da je Ukrajina poslala svoje brodove u Kerčki moreuz kako bi pokazala šta može da učini i dodao da ta odluka nije bila pogrešna. 

"Prije svega, već je došlo do prolaza brodova kroz Kerčki moreuz. Ovo je ista stvar. Grupu brodova pratio je tegljač. Drugo, trebalo je da pokažemo a ne da sakrijemo naše lice u Kerčkom moreuzu i Azovskom moru, a pokazali smo mogućnosti tih brodova", rekao je Vorončenko.

Izvor: 
BNN.ba / b92.net