Trbuhom za pravima: SDA-ovi načelnici se žale na Vladu KS

Ako nemaš rezultat, izmisli neprijatelja

Trbuhom za pravima: SDA-ovi načelnici se žale na Vladu KS

28.06.2019 - 18:17
Politika

Načelnici općina u Kantonu Sarajevo (KS) i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, nakon današnjeg sastanka posvećenog funkcionisanju lokalne samouprave u KS, istakli su da postoji veliki broj projeketa koje je zapostavila Vlada KS koju su pozvali da razgovaraju o svim otvorenim pitanjima. Domaćin sastanka bio je načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić, a osim gradonačelnika Skake, prisustvovali su načelnici Trnova Ibro Berilo, Ilidže Senaid Memić, Centra Nedžad Ajnadžić, Novog Sarajeva Nedžad Koldžo, te Općine Hadžići Hamdo Ejubović.

Skaka je kazao kako su razgovarali i o projektima koji su stopirani, a koji su jako važni za grad Sarajevo.

- Izdvojio bih projekt izgradnje Muzeja Ars Aevi koji je u potpunosti zaustavljen. Vidjeli smo da u rebalansu budžeta KS nema nijednog projekta važnog za Grad Sarajevo i jako mi je žao zbog toga. Za Ars Aevi ne tražimo finansijsku podršku, naprotiv imamo obezbijeđena sva sredstva za prvu fazu izrade glavnog projketa, ali zbog pravnih razloga i nemogućnosti da dobijemo saglasnost za izgradnju, taj projekat stoji - dodao je Skaka.

Naveo je da je "potpuno zakočena izgradnja i revitalizacija jednog od najvećih parkova u gradu Sarajevu, parka Trebević".

- Nakon izgradnje Trebevićke žičare odlučili smo se da izgradimo niz sadržaja na tom lokalitetu, međutim većina tih projekata je zaustavljena od Vlade KS, dok je u potpunosti odbijena ideja za izgradnju skijaške staze, što je za nas neprihvatljivo – dodao je Skaka.

Iz Vlade KS su, nedavno, odgovorili Skaki da ne može samoinicijativno praviti park "Trebević" jer su mu, prije građevinskih radova, potrebne dozvole, rješenja i ugovori.

Izvor: 
BNN.BA/Fena