Trojica policajaca optuženi sa saučesništvo u ubistvu Džordža Flojda

Sustiže ih pravda ili se država boji talasa demonstranata

Trojica policajaca optuženi sa saučesništvo u ubistvu Džordža Flojda

03.06.2020 - 22:04
Politika

Glavni tužilac Minesote Kit Elison preinačio je optužnicu protiv otpuštenog policajca iz Mineapolisa na ubistvo drugog stepena, zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda, a takođe je podigao optužnicu protiv preostale trojice otpuštenih policajaca koji su učestvovali u hapšenju.

Trojica policajaca koja su učestvovala u incidentu - Tomas Lejn, Aleksandar Kueng i Tou Tao - optuženi su za saučesništvo u ubistvu drugog stepena, prema sudskim dokumentima, prenosi Glas Amerike. Džordž Flojd preminuo je nakon što mu je policajac Derek Šovin klečao na vratu skoro devet minuta 25. maja.

Šovin je prošle nedelje otpušten i optužen za ubistvo trećeg stepena i ubistvo iz nehata. Nova optužnica - za ubistvo drugog stepena - može da nosi kaznu i do 40 godina zatvora, 15 godina duže od maksimalne kazne za ubistvo trećeg stepena.

Demonstranti su tokom protekle nedelje zahtijevali i da trojica policajaca takođe budu optuženi u ovom slučaju, dok su izražavali svoje nezadovoljstvo na protestima koji su povremeno prerastali u demoliranje i pljačke u velikim gradovima.

Guverner Minesote Tim Volc u sredu je prvi put posetio mjesto u Mineapolisu gde je Flojd preminuo. Tu je sada podignut improvizovani spomenik gdje građani ostavljaju cvijeće i poruke, a Volc je sa tog mjesta uputio poziv da pravda bude zadovoljena i da se rješava problem rasizma u zemlji.

Volc je uputio lično izvinjenje reporteru i kamermanu CNN-a koji su uhapšeni prošle nedelje za vrijeme protesta. Rekao je da je došao na to mjesto da bi lično osetio bol koju ova zajednica osjeća zbog smrti Flojda, najnovije u seriji slučajeva kada su Afroamerikanci stradali od ruku policijaca.

Guverner Minesote izjavio je za CNN da su protesti i razgovori o sistemskom rasizmu u SAD pružili liderima, kako vjeruje, poslednju šansu da riješe ovo pitanje.

“Ne mislim da ćemo dobiti novu priliku da promenimo i poboljšamo ovu zemlju. Zaista ne mislim", rekao je.

Izvor: 
BNN.BA/RSE