Trump: Gađat ćemo 52 cilja važna za Iran i njihovu kulturu...

Nove prijetnje eskalacinom rata

Trump: Gađat ćemo 52 cilja važna za Iran i njihovu kulturu...

05.01.2020 - 16:47
Politika

Američki predsjednik Donald Tramp zaprijetio je da će pogoditi 52 cilja u Iranu i to "vrlo jako" ako Iran napadne Amerikance ili američke posjede, nakon ubistva Kasema Sulejmanija, prenosi Rojters. Tramp je na Tviteru napisao da "Iran otvoreno navodi da će napasti američke mete u znak odmazde", dodavši da SAD neće dopustiti prijetnje.

Donald Trump, SAD, Iran, Irak

"Sjedinjene Države odredile su 52 iranska cilja, neki od njih su od posebnog značaja za Iran i iransku kulturu. Te mete, kao i Iran, bili bi pogođeni vrlo brzo i vrlo jako. Amerika ne želi više prijetnji", napisao je predsednik SAD na Tviteru.

Tramp je naveo da je broj meta istovjetan broju Amerikanaca koji su oteti u Iranu i 444 dana držani kao taoci, nakon opsade američke ambasade u Teheranu 1979. Tramp nije precizirao na koje mete misli. Pentagon je novinare uputio na Bijelu kuću za komentare, ali za sada nema komentara.

Donald Tramp je tako reagovao na pretnje generala u Iranskoj revolucionarnoj gardi, koji je takođe precizirao broj meta koje bi Iran ciljao u znak odmazde. General Golamali Abudamzeh rekao je prethodno za iransku novinsku agenciju Tasnim da će Amerikanci biti kažnjeni gdje god da su, a jedna od meta napada mogli bi biti američki brodovi, podsjećaju agencije.

"Ormuški moreuz je ključna tačka za za Zapad i za američke ratne brodove. Iran je odavno identifikovao vitalne američke mete. Nekih 35 meta u regionu i u Tel Avivu je u našem dometu", prenose agencije reči iranskog generala.

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif upozorio je američkog predsednika Donalda Trampa da bi gađanje lokaliteta iranske kulture predstavljalo ratni zločin.

"Nakon što je u petak ozbiljno prekršio" međunarodno pravo ubistvom iranskog generala Kasema Solejmanija u Iraku, gospodin Tramp "preti da će ponovo prekršiti međunarodno pravo", napisao je šef iranske diplomatije na Tviteru.

Izvor: 
BNN.ba / RSE