Trump o slučaju Khashoggij: 'Zaključak CIA-e o naručitelju ubojstva vrlo je preuranjen'

Ko je na kraju istrage odgovoran za ubistvo?

Trump o slučaju Khashoggij: 'Zaključak CIA-e o naručitelju ubojstva vrlo je preuranjen'

18.11.2018 - 08:12
Svijet

Trump je rekao da se ubistvo "nikada nije smjelo dogoditi". Izvještaj će u utorak objasniti koga američka vlada smatra odgovornim za ubojstvo Khashoggija i kakve će to posljedice imati.
 

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u subotu kako je zaključak CIA-e da je saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman naručio ubistvo novinara Jamala Khashoggija "vrlo preuranjen", te je najavio da će dobiti cijeli izvještaj o tom slučaju u utorak.

Trump je rekao da se ubistvo "nikada nije smjelo dogoditi". Izvještaj će u utorak objasniti koga američka vlada smatra odgovornim za ubojstvo Khashoggija i kakve će to posljedice imati, rekao je Trump ali nije pojasnio ko radi na izvještaju.

Američki predsjednik također je rekao kako je CIA-ino otkriće da je Mohammed bin Salman odgovoran za ubistvo "moguće". Trump je to izjavio nekoliko sati nakon što je State Department objavio da još radi na utvrđivanju odgovornosti za smrt Khashoggija, saudijskog novinara koji je redovno sarađivao s Washington Postom.

"Nedavni izvještaj koji ukazuju da je vlada SAD-a donijela konačni zaključak netačna su jer su ostala brojna neodgovorena pitanja u vezi Khashoggijeva ubojstva", izjavila je vladina glasnogovornica Heather Nauert.

Poručila je da će State Department nastaviti istraživati činjenice i raditi s drugim zemljama kako bi pronašli one koji su bili uključeni u ubistvo novinara, dok će istodobno "zadržati važan strateški odnos između Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije".

Trump je razgovarao o procjeni CIA-e telefonom s direktoricom CIA-e Ginom Haspel i državnim tajnikom Mikeom Pompeom dok je subotu letio u Kaliforniju, izjavila je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Huckabee Sanders

CIA je o tome izvijestila i ostale američke dužnosnike, uključujući i Kongres, što je kompromitiralo Trumpove napore za očuvanjem veza s ključnim američkim saveznikom Saudijskom Arabijom, rekao je Reutersu izvor upoznat sa zaključkom.

Nalaz CIA-e proturječi tvrdnjama saudijske monarhije da Mohammed bin Salman, poznat kao MbS, nema nikakve veze s ubojstvom.

Izvor: 
24sata.hr