Tsiprasova vlada dobila povjerenje parlamenta

Grčka - Makedonija

Tsiprasova vlada dobila povjerenje parlamenta

16.06.2018 - 23:29
Svijet

Vlada grčkog premijera Alexisa Tsiprasa preživjela je glasanje o povjerenju zbog sporazuma koji označava prekretnicu u desetljećima starom sporu oko imena Makedonije.

 

Alexis Tsipras, Grčka, makedonija, spor

Zastupnici su glasali poslije tri dana rasprave u parlamentu, dok je veliki broj Grka prosvjedovalo ispred zgrade parlamenta, pozivajući Tsiprasa da podnese ostavku.

Policija je upotrijebila suzavac kako bi spriječila prosvjednike da uđu u zgradu parlamenta.

Glasanje o povjerenju tražila je konzervativna opoziciona stranka Nova demokratija koja smatra da dogovor kojim se susjednoj zemlji dopušta da zadrži svoje ime, uz zemljopisnu odrednicu 'sjeverna', krši nacionalne interese.

Grčki nacionalisti ustraju na tome da ime 'Makedonija' pripada drevnoj i modernoj grčkoj pokrajini te ga ne smije koristiti druga zemlja.

Podsjećamo, Tsipras i njegov makedonski kolega Zoran Zaev objavili su dogovor u utorak, nakon 27 godina spora. Njih dvojica dogovorila su se da se bivša jugoslavenska država smije zvati "Republika Sjeverna Makedonija", a zauzvrat Grčka više neće blokirati Makedoniji pregovore o članstvu u NATO-u i Europskoj uniji.  

Makedonija mora ratificirati dogovor i potvrditi ga na referendumu, nakon čega će ga ratificirati Grčka te odobriti makedonsko članstvo u NATO-u.

I Zaev je doživio otpor u svojoj zemlji, jer je makedonski predsjednik Đorge Ivanov obećao staviti veto na dogovor čak i ako ga parlament ratificira. No, ratifikaciji se protivi i najjača opoziciona stranka u Makedoniji, VMRO-DPMNE te najavljuje nove prosvjede u nedjelju.

Unatoč političkom pritisku u objema zemljama, grčka je vlada u petak objavila da će Tsipras i Zaev u nedjelju potpisati sporazum o izmjeni naziva bivše jugoslavenske republike.

Izvor: 
BNN.BA / Agencije, Al Jazeera