Tužilaštvo BiH formiralo predmet zbog navodnog vrbovanja pripadnika selefijskog pokreta

Krijumčarenje naoružanja

Tužilaštvo BiH formiralo predmet zbog navodnog vrbovanja pripadnika selefijskog pokreta

14.03.2019 - 15:32
BiH

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine u srijedu je reagiralo na natpise bh. medija o navodnom vrbovanju pripadnika selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u ovoj državi.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine

"U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine formiran je predmet koji je dat u rad tužiocu Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, koji će poduzeti žurne aktivnosti, kako bi se utvrdile sve okolnosti i navodi izneseni u medijima, koji se odnose na navodno vrbovanje pripadnika selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u Bosni i Hercegovini", saopćeno je.

Dodaje se kako će u okviru predmeta biti ispitane sve osobe koje su iznosile navode i saznanja o navedenim aktivnostima, a o kojima "Tužilaštvo nije informirano, niti su dešavanja prijavljena ".

"Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić bit će pozvan i saslušan o svim detaljima koje je iznio u medijskim izjavama, a o kojima Tužilaštvu nije podnesena nikakva prijava, niti izvještaj od nadležnih agencija za provođenje zakona", objavljeno je iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

Kako navodi agencija Fena, magazin Žurnal je prvi javio kako su obavještajci i diplomate Hrvatske pokušali najmanje dva puta vrbovati pripadnike selefijskog pokreta iz Bosne i Hercegovine za prenošenje oružja i eksploziva u mesdžide (vjerske ustanove) na području Zeničko-dobojskog kantona.

Cilj je bio, piše Žurnal, pozivajući se na dokumenta kojima raspolažu sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, da se tim akcijama potvrde optužbe hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja je ustvrdila kako je "Bosna i Hercegovin leglo terorizma".

U međuvremenu se oglasio i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, koji je za Radiosarajevo.ba potvrdio informacije da su hrvatski obavještajci pokušavali vrbovati selefije da prenose oružje u bosanske mesdžide kako bi pokušali diskreditirati državu Bosnu i Hercegovinu.

Mektić je naveo kako su "hrvatski obavještajci" bili uključeni u tajnu operaciju čiji je cilj bio pokazati da u Bosni i Hercegovini djeluju naoružane skupine selefija, odnosno kako su opravdane ranije izjave hrvatske predsjednice o hiljadama "islamističkih ekstremista u Bosni i Hercegovini, koji su prijetnja sigurnosti cijele regije".

Izvor: 
BNN.BA / Al Jazeera, Agencije