Tužilaštvo BiH: Ko je podržavao dolazak mudžahedina; Muslimović, Čengić, Mahmuljin...?

Suđenje Sakibu Mahmuljinu za zločine jedinice "El mudžahidin"

Tužilaštvo BiH: Ko je podržavao dolazak mudžahedina; Muslimović, Čengić, Mahmuljin...?

17.07.2019 - 17:05
Politika

Na pitanja tužioca Sedina Idrizovića da li mu je poznato da su Fikret Muslimović, Sakib Mahmuljin, Hasan Čengić i Salem Šabić podržavali ideju o dolasku stranih boraca, svjedok je odgovorio da ne vjeruje. Ljevaković je rekao da ne može ni potvrditi ni negirati da je muftija zagrebački Ševko Omerbašić imao aktivnosti u vezi s dolaskom stranih boraca. Tužilac je predočio čestitku Mahmuljina povodom godišnjice Odreda “El-Mudžahidin”, u kojoj navodi da “život u skladu sa islamskim propisima izaziva uzor i divljenje”, kao i da govori o potrebnom strpljenju u vezi sa širenjem islama.

Ljevaković je kazao da nije imao informacije o zločinima nakon što mu je predočeno upozorenje Izetbegovića da nisu dopuštena kršenja Ženevskih konvencija, a koje je poslao poslije posjete Vozući u septembru 1995. i saznanja o “odnosu prema zarobljenim”.

Optužnica tereti Mahmuljina da nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika Odreda “El-Mudžahidin” na području Vozuće i Zavidovića. Prema optužnici, pripadnici tog odreda su od 11. do 29. septembra 1995. ubili 52 ratna zarobljenika.

Svjedok je kazao da ga je, pošto je znao arapski, Izetbegović zamolio da se sastane sa predstavnikom stranih boraca i prenese tri poruke. Rekao je da je tom predstavniku poručio da je Dayton potpisan, a da oni imaju dva izbora – da nesmetano odu ili da ostanu i poštuju zakone BiH.

Izvor: 
BNN.BA/Detektor.ba