Tužilaštvo BiH: Podignuta optužnica protiv Slađana Pajića

Optužnica za silovanje maloljetnice i druge zločine u Vlasenici

Tužilaštvo BiH: Podignuta optužnica protiv Slađana Pajića

20.10.2018 - 15:09
BiH

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Slađana Pajića za zločine počinjene na području Vlasenice 1992. godine.

Tužilaštvo BiH, optužnica

Pajić, koji se nalazi u bjekstvu, Državno tužilaštvo tereti za silovanje i seksualno zlostavljanje žrtava bošnjačke nacionalnosti, te mučenje, premlaćivanje i zlostavljanje nezakonito zatočenih civila.

“On se tereti da je, tokom 1992. godine, u tri navrata, naoružan i u uniformi, došao u kuću ženske osobe bošnjačke nacionalnosti, te nad žrtvom, prijeteći da će ubiti njene najbliže srodnike koji su bili zatočeni u logoru Sušica, uz prijetnje oružjem, počinio silovanje”, navodi se u nepotvrđenoj optužnici Tužilaštva.

U toj optužnici stoji i da je Pajić počinio silovanje maloljetne žrtve bošnjačke nacionalnosti, koja je u vrijeme počinjenja zločina imala samo 13 godina.

Tužilaštvo BiH ga tereti i da je tokom 1992., mučio, tukao i zlostavljao na ponižavajuće načine, četvoricu muškaraca bošnjačke nacionalnosti, koji su bili nezakonito zatočeni u prostorijama Sekretarijata unutrašnjih poslova (SUP) u Vlasenici, a jedan od njih je bio maloljetan.

Pajića Tužilaštvo tereti za zločin protiv civilnog stanovništva.

“S obzirom da se on nalazi u bjekstvu, te se prema saznanjima nalazi na području Srbije, ranije je zatraženo raspisivanje međunarodne potjernice za njim. Tužilaštvo navode optužbe će dokazivati pozivanjem 24 svjedoka i prilaganjem više desetina materijalnih dokaza”, naveli su iz Tužilaštva. 

Izvor: 
BNN.BA / BIRN BiH