Tuzla: Od pocijepanog SDP-a nastala još jedna, jubilarna peta stranka

Atomizacija ljevice

Tuzla: Od pocijepanog SDP-a nastala još jedna, jubilarna peta stranka

01.08.2019 - 17:35
Politika

U Tuzli će se 7. septembra na osnivačkoj sjednici Skupštine formirati novi politički subjekt Socijaldemokrati BiH, najavio je na današnjoj pres-konferenciji u hotelu "Tuzla" Enver Bijedić, bivši predsjednik KO SDP-a TK Bijedić je govorio o posljednjim događanjima na sjednicama Glavnog odbora Socijaldemokratske partije BiH, a prvi put je javno spomenuo kako mu je na izbornoj pobjedi u Tuzlanskom kantonu čestitala samo čistačica u SDP-u BiH - javlja Avaz.

- Kao politička partija, imat ćemo državne, federalne i kantonalne zastupnike, brojne vijećnike u gradskim/općinskim vijećima, ministre, kao i gradonačelnike i načelnike – najavio je Bijedić.

Od gradonačelnika/načelnika sa područja TK, pres-konferenciji se odazvao jedino Edin Delić iz Lukavca, ali je Bijedić naveo kako su prisutni ljudi iz svih dijelova kantona te Republike Srpske. 

- Ovdje je ratni komandant iz Srebrenice Hakija Meholjić. I kompletna organizacija iz Zvornika će pristupiti nama. Vrlo brzo očekujemo iste poteze u Unsko-sanskom i Zeničko-dobojskom kantonu – rekao je on.

Načelnik Lukavca Edin Delić rekao je kako će se novi politički subjekt boriti protiv toga da pečat partije ode u Sarajevo. "Sarajevocentričnost", kako je rekao, nije dobra te će se Socijaldemokrati BiH ili, skraćeno, SDBiH, boriti za prava građana, a ne za privilegije članova.

Inače nakon formiranja SDU, DF-a, GS, SPD-a, pa i NS-a, te sada SD-a ovo će biti peta ili šesta (kako ko posmatra) stranka koja je nastala na osnovu cijepanja unutar nekada jedinstvenog SDP-a BiH.

Izvor: 
BNN.BA/Avaz.ba