Tuzla:otvoren sajam energetike “Energa 2015”

Učestvuje više od 120 izlagača iz 11 zemalja

Tuzla:otvoren sajam energetike “Energa 2015”

09.06.2015 - 12:56
BiH

Više od 120 izlagača iz 11 zemalja učestvuje na 5. međunarodnom specijaliziranom sajmu energetike “Energa 2015”, koji je danas svečano otvoren u Tuzli.

Sajam će trajati do 12. juna, a prvi put se pojavljuje izlagač koji je van evropskog kontinenta, kineski koncern.

Program "Energa“ čine sajamski i kongresno-prezentacijski sadržaji, koji ga svrstavaju među najznačajnije manifestacije u oblasti energetike u BiH i regiji.

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić kazao je na otvaranju sajma da je ovo peti sajam koji se organizuje u Tuzli te da je "logično da se ovakav energetski sajam organizira u bazenu koji je centar energije i rudarstva".

-Kada su u pitanju beneficije koje treba da se vrate TK-u, već sam u istupima istakao da Tuzla i TK moraju dobiti neku vrstu ekonomske autonomije, a to podrazumijeva da mi upravljamo svojim resursima, prije svega energijom i ugljem - rekao je Gutić.

Najavio je da će ubrzo biti upriličen sastanak s premijerima Unsko-sanskog i Zeničko-dobojskog kantona, na kojem će biti nastavljen razgovor o inicijativi za izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda. 

-Tražimo da se termoenergija pozicionira kao hidroenergija, da ono što dobijaju općine u slivu Neretve, bude slučaj i za TK - dodaje Gutić.
 
Dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić naglašava da je jedna od najvećih šansi BiH energetska efikasnost i energetski potencijali, koji nisu ni 25 posto iskorišteni.

-Danas je prilika da se približe gospodarstvenici, da razmijene informacije i vide koje su to realne mogućnosti za napredovanje i investiranje, a ovo je sajam koji je ostvario rezultate i gdje su zaključeni mnogi ugovori - navodi Bojić.

Gradonačelnik Grada Tuzla Jasmin Imamović ističe da je Tuzla grad energetike i energije, "a energija BiH može okrenuti ovo loše stanje u BiH u veoma dobro stanje”.
 
-Ovaj sajam je iz godine u godinu sve bolji i bolji, imat ćemo priliku da vidimo evropsku strategiju i strategiju BiH da bi novi blok termoelektrane "Tuzla" bio nova energija BiH i u pogledu stabilizacije rudarstva i jačanja Elektroprivrede BiH - kazao je Imamović.
 
Mora  se nastaviti sa zagovaranjem energetske efikasnosti i korištenja obnovljivih izvora energije.

Izvor: 
Fena