U akciji SIPA-e uhapšeno šest osoba

Akcija kodnog naziva "Retro"

U akciji SIPA-e uhapšeno šest osoba

07.03.2019 - 12:56
Politika

Šest osoba uhapšeno je u akciji pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu u akciji kodnog naziva RETRO, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

SIPA

Kako je saoćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine, aktivnosti su usmjerene na ukupno šest osoba, carinskih službenika UIO, koji su osumnjičeni za koruptivna krivična djela kojima su nanosili štetu budžetu BiH, a za sebe ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

''Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, od ranih jutarnjih sati, više desetina policijskih službenika SIPA-e RK Banjaluka, na području Cazina i Velike Kladuše, provode aktivnosti lišenja slobode i pretresa, ukupno šest osumnjičenih osoba. 

Postupajući tužilac, sa svojim saradnicima, nalazi se na terenu i koordinira aktivnosti policijskih službenika. Radi se o osumnjičenima koji su aktivne službene osobe u carinskim ispostavama UIO BiH, a osumnjičene su za krivična djela organiziranog  kriminala te primanja dara ili drugih oblika koristi.

Tokom istrage u operaciji kodnog naziva „Retro“, prikupljeni su dokazi da su navedeni carinskih službenici, prilikom uvoza različitih roba u BiH, nazakonito umanjivali carinske dažbine čime su nanosili štetu budžetu i svim građanima BiH, a za sebe ostvarivali nezakonitu imovinsku korist. Nakon ispitivanja osumnjičenih postupajući tužilac će donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu'', saopćeno je iz Tužilaštva. 

Izvor: 
BNN.ba / N1