U Beogradu 13. protesti "1 od 5 miliona": Ovo je naša zemlja, ovo je borba za čast i dostojanstvo

Građani zahtijevaju zaustavlanje nasilja, smjena vlasti i obezbjeđivanje fer izbornih uslova

U Beogradu 13. protesti "1 od 5 miliona": Ovo je naša zemlja, ovo je borba za čast i dostojanstvo

02.03.2019 - 19:56
Region

Veliki broj građana učestvuje u Beogradu na 13. protestu "1 od 5 miliona". Zahtijeva se, između ostalog, zaustavljanje političkog nasilja, ali i smjena vlasti i obezbjeđivanje fer izbornih uslova, piše Radio Slobodna Evropa (RSE). 

Građani su se okupili kod platoa na Studentskom trgu ispred Filozofskog fakulteta, ovoga puta pod sloganom "Ulicama laži Aleksandra Vučića". Organizatori su pripremili 100.000 naljepnica sa lažima predsjednika države, koje će građani lijepiti ulicama.

"U ovoj zemlji nasilje se i dalje koristi kao metod kojim lokalne subaše liječe svoje komplekse", ovim riječima je najavljena Marija Lukić, žena iz gradića Brusa nadomak Kopaonika, koja je zbog seksualnog uznemiravanja pokrenula pravni postupak protiv predsjednika opštine Brus, Milutina Jeličića, inače člana Srpske napredne stranke (SNS) čiji je predsednik ujedno i šef države, Aleksandar Vučić.

"Ja sam Marija Lukić koja je bila zlostavljana od strane predsjednika opštine Brus. Ja sam ta koja to neće da trpi i koja će ići do pravde makar pješke do Strazbura. Ne znam da li sam hrabra ali znam da nisam sama jer imam sve vas koji se borimo za isto", istakla je Lukić.

Opoziciona poslanica Skupštine Srbije Marinika Tepić pozdravila je okupljene "koje je Vučić optužio da širite virus gripa, a vi zapravo širite virus slobode".

"Misliš li Vučiću da smo zaboravili Olivera Ivanovića, Savamalu, Vulinovu tetku, Pančićev vrh, Rakitu? Penzionere si sveo na to da kupuju lekove na foliju, a roditelje da kupuju pelene na komad dok im u isto vrijeme govoriš da žive sjajno", rekla je Marinika Tepić.

"Ovo je naša zemlja", kazala je Tepić, "ovdje su vlast građani, odgovorni ste nama i našoj djeci".

Nakon govora, uslijedila je tradicionalna protestna šetnja centralnim beogradskim ulicama. 

Građanski protesti u Srbiji počeli su prije dva mjeseca nakon brutalnog fizičkog napada u Kruševcu na Borislava Stefanovića, lidera opozicione Levice Srbije, i održavani su pod naslovom "Stop krvavim košulama".

Kroz moto "Za Srbiju bez straha", jedna od najvažnijih poruka građanskih protesta vlasti je da se prestane sa nasiljem protiv neistomišljenika.

Proteste "Jedan od pet miliona" do sada je podržalo više stotina univerzitetskih radnika sa fakulteta i visokih škola širom Srbije, kao i kulturni radnici i advokati. Nakon Beograda, protestne šetnje su se proširile i na druge gradove u Srbiji, te su u protekla dva meseca održane u 50 gradova Srbije, a od toga u oko 30 se održavaju redovno jednom nedeljno. 

Izvor: 
BNN.ba / slobodnaevropa.org