U Beogradu, Parizu i Podgorici padaju vlade, u Sarajevu pao snijeg

Demokratija se brani na ulici a ne uz televizijski prijemnik

U Beogradu, Parizu i Podgorici padaju vlade, u Sarajevu pao snijeg

15.12.2018 - 20:54
Politika

Borba protiv vlasti ne mora, nužno, značiti da ćete pobijediti ili svrgnuti vlast za koju smatrate da je nepravedna. To je, ipak, više od toga - ogledalo onih koji se ne slažu da žive pod nepravdom ili diktaturom te, u odbranu svoje časti, urade šta mogu. Danas je Pariz, ponovo, bio centar borbe građana za svoja prava. Slijedi Beograd. "Tu" je i Podgorica. Sarajevo je, u međuvremenu, utonulo u zimski san. Osim snijega, ništa novo.

protesti, vlada

Danas je u Parizu nastavljen protest "Žutih prsluka" koji se, već pet vikend zaredom, održavaju na ulicama glavnog grada Francuske. Na ulicama je oko 33.000 demonstranata koji traže svoja radnička i socijalna prava a upravo zbog toga, francuska policija hapsi mnoge od njih i sprovodi ih u zatvor.

Isti dan, nekoliko sati kasnije, u Beogradu je otpočeo protest protiv vlasti Aleksandra Vučića, predsjednika SNS partije koja vlada Srbijom. Kako javlja B92, protesti su otpočeli na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu  pod sloganima "Hajde da se prebrojimo" i "Stop krvavim košuljama", "Počelo je" i sl.

Ono što Beograd povezuje sa pariškim protestima jeste činjenica da pojedinci sa beogradskih protesta nose žute prsluke, identifikujući se sa demonstrantima u Parizu te na taj način podižu europski talas protesta protiv vlasti koju smatraju odgovornom za brojne nepravilnost i nepravde u društvu.

Sa protesta u Beogradu

"Žute prsluke" obukli su i na protestimau Podgorici koje je organizovao Demokratski front zbog hapšenja jednog njihovog predstavnika iz Parlamenta Crne Gore. Hapšenje je bio povod za bunt protiv vlasti Mila Đukanovića koji je, jedan od predsjednika/premijera u cijelom svijetu koji se najduže nalazi na vlasti (preko 30 godina).

– Ova zemlja je krenula stranputicom. Zato smo stavili žute prsluke da pokažemo da nas ima dovoljno za promjene u Crnoj Gori. Zapalićemo vatru slobode u srijedu, kada počinju protesti u svim gradovima Crne Gore. Čitava Crna Gora biće zapaljena bakljama slobode – rekao je Andrija Mandić, predsjednik Nove srpske demokratije.

Sa protesta u Podgorici

U Francuskoj, Srbiji i Crnoj Gori, građani traže različita svoja prava ili, pak, smatraju da se bore protiv diktatorske vlasti (Srbija i Crna Gora), ali bilo da su u pravu ili nem građani ovih država koriste svoje demokratsko pravo da izraze nezadovoljstvo, odnosno da se pokušaju izboriti za prava koja su im ukinuta ili smanjena.

Kako će proći vlada Emanuela Makrona, Aleksandra Vučića ili Mila Đukanovića, ostaje da se vidi ali sasvim je sigurno da za stabilnost politike, države i ekonomije, bunt građana ne donosi ništa dobro te, s toga, protesti se mogu ubrajati u neuspijeh ovih vlastodržaca ali i početak signalizacije njihovog, prije ili kasnije, pada s vlasti.

Istovremeno, u Sarajevu kao glavnom gradu Bosne i Hercegovine, godinama nema prostesta iako u ovom gradu, godinama, nema redovnog vodosnadbijevanja, zrak je najzagađeniji na svijetu!, nestaje i plina, a građani imaju među najnižim europskim primanjima a, recimo, plaćaju najskuplju litru goriva u Europi. 

U sve tome, ali i u brojnim nerazjašnjenim ubistvima i generalno užasno nepravednom sistemu koji ih uništava i ponižava decenijama, grani Sarajeva, nisu našli razlog za proteste pa je jedina novost u glavnom gradu Bosne i Hercegovine to da je pao snijeg. 

R.K./BNN.BA

Izvor: 
BNN.BA