U Beogradu peticija i protesti zbog zagađenosti - u Sarajevu, po običaju, ništa

Najveća svjetska zagađenja su u Sarajevu i Beogradu

U Beogradu peticija i protesti zbog zagađenosti - u Sarajevu, po običaju, ništa

17.01.2020 - 20:07
Politika

Predajom zahteva na pisarnici Vlade Srbije u Beogradu završen je "Protest za čist vazduh", održan u organizaciji Inicijative Ne davimo Beograd (NDBG) i pokreta Građanski front.

Organizatori su predali set kratkoročnih i dugoročnih mjera za unaprijeđenje kvaliteta vazduha i zaštite stanovništva Srbije i Beograda, a od nadležnih je zatraženo da preduzmu konkretne mjere kako bi kvalitet vazduha u gradovima Srbije bio bolji. Okupljenima ispred zgrade Vlade Srbije prethodno se obratio Radomir Lazović iz Inicijative Ne davimo Beograd.

"Ovaj problem je ozbiljan. Možda ozbiljniji od svih zbog kojih smo se okupljali. Da nije bilo reakcija građana ne bi bilo nikakve reakcije vlasti. Da bar šute, lakše bi nam padalo. (Predsjednik Srbije Alkesandar) Vučić je govorio pre nekoliko meseci da je zagađenje 2,3 dana godišnje. Ministar zdravlja (Zlatibor Lončar) kaže da zagađenje ne može da dovede do ozbiljnih posljedica. Kome to pričaš, ministre? Građanima Bora?" rekao je Lazović.

Protest je počeo oko 18h ispred zgrade gradske skupštine, a okupljenima se tada obratio Vladimir Radojičić iz inicijative NDBG.

„Skoro 14.000 ljudi potpisalo je peticiju protiv zagađenja vazduha. Vučić (predsejdnik Srbije Aleksandar Vučić) nam kaže da biramo između vazduha i crkavice koja se zove životni standard. A gde je ministar (životne sredine) Goran Trivan? Mi smo ga probudili, došao je u Vladu na sastanak. Više ne pristajemo na neodgovornost institucija, želimo konkretne mere. Ukoliko niste sposobni da rešite ovaj problem izađite iz ove zgrade, izađite uz Vlade Srbije, pustite nas, mi ćemo rešiti“, rekao je Radojičić.

On je za 29. januar najavio marš za čist vazduh u svim gradovima Srbije. "Ukoliko nema čistog vazduha za građane, neće biti mira ni za ovakvu vlast", poručio je.

Izvor: 
BNN.BA/RSE