U Budvi počeo summit šefofa zemalja regije

Cilj jačanje regionalne suradnje

U Budvi počeo summit šefofa zemalja regije

08.06.2015 - 12:13
Region

Šefovi zemalja jugoistočne Europe danas su u Budvi, plenarnom sjednicom, započeli ovogodišnji summit lidera Procesa "Brdo-Brijuni", na kojem sudjeluje i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, javlja Tanjug.

Predsjednik Nikolić doputovao je sinoć u Budvu, gdje je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, kao domaćin ovog sastanka, priredio večeru u čast visokih gostiju. 

Summitom, u dogovoru s predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom i predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović, predsjedava predsjednik Crne Gore Filip Vujanović. 

 Proces "Brdo-Brijuni" je praksa održavanja skupova, započeta na Brdu kod Kranja u Sloveniji i na Brijunima u Hrvatskoj, a ima za cilj jačanje regionalne suradnje, kao i poticanje političkog dijaloga regije i EU. 

 Sudionici summita ovom inicijativom imaju ambiciju ojačati politički dijalog regije i Europske unije, koristeći potporu i pomoć službenog Zagreba i Ljubljane kao njezinih članica, navedeno je u najavi skupa Ureda predsjednika Crne Gore. 

 Na sastanku, kojem prisustvuje i predsjednik Austrije Heinz Fischer, glavna tema je stanje u regiji, a posebna pažnja posvećena je događajima u Makedoniji. 

 Skup ima za cilj potaknuti dijalog među zemljama, jačanje gospodarske suradnje i dijaloga regije s EU. 

 Summit je ujedno i prilika za mnogobrojne bilateralne susrete sudionika. 

 Na skupu sudjeluju i predsjednik Albanije Bujar Nishani, predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, Makedonije Đorge Ivanov, kao i kosovska predsjednica Atifete Jahjaga. 

 Proces "Brdo-Brijuni" predviđa okupljanje šefova zemalja jugoistočne Europe jednom godišnje, s počasnim gostom iz jedne od zemalja Europske unije, koji tako i sam postaje sudionik skupa. 
 
 Protekle godine na summitu u Dubrovniku počasni gost bila je njemačka kancelarka Angela Merkel, a 2013. na Brdu kod Kranja francuski predsjednik Francois Hollande. 

Izvor: 
Fena