U Jasenovcu zvanična komemoracija u znak sjećanja na žrtve logora Jasenovac

"Moramo raditi na tome da se više uvažavamo, slušamo jedni druge"

U Jasenovcu zvanična komemoracija u znak sjećanja na žrtve logora Jasenovac

14.04.2019 - 13:06
Politika

U Jasenovcu se održava službena komemoracija u znak sjećanja na žrtve logora Jasenovac u organizaciji Javne ustanove Spomen područje Jasenovac i pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora.

Jasenovac, žrtve

Predsjednik Sabrora Gordan Jandroković poručio je da se došao pokloniti žrtvi ljudi koji su nevini ubijeni zbog vjere, nacionalnosti i političkog uvjerenja te da je to bio zločin ustaškog režima.

"Sloboda demokracija i mir nisu dani sami po sebi, zlo postoji oko nas i protiv njega se treba boriti. Jedno je pijetet prema žrtvi, a drugo osuditi zločin", rekao je Jandroković.

Osvrnuo se na činjenicu da su i ove godine organizirane dvije odvojene komemoracije. "Volio bih da nema podjele, a da je više uključivosti, razumijevanja. Teško mi je shvatiti ljude koji ne mogu shvatiti patnju drugog čovjeka. Ne mogu shvatiti one koji nemaju dovoljno snage prihvatiti da i oni drugi imaju svoje boli i traume. Moramo raditi na tome da se više uvažavamo, slušamo jedni druge", poručio je predsjednik Sabora.

Podsjetimo, u petak je u Jasenovcu održana komemoracija u organizaciji nacionalnih manjina i anftifašista na kojoj je predsjednik Organizacije židovskih općina Ognjen Kraus optužio vladajuće.

"Danas se dopušta stavljanje znaka jednakosti izmedu NDH i antifašističkog pokreta NOB-a. Opet smo ovdje, već četvrti put, sami, mi potomci žrtava zločinačke NDH. Mi nikada nismo izjednačavali hrvatski narod s NDH, ali nećemo nikada prihvatiti da su žrtve Jasenovca i Bleiburškog polja isto“, rekao je Kraus. 

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović Spomen područje Jasenovac posjetila je dan uoči službene komemoracije. Predsjednica je ispod spomenika ostavila buket bijelih ruža. 

Izvor: 
BNN.ba / slobodnaevropa.org