U Kantonu Sarajevo do daljnjeg obustavljeno izdavanje svjedočanstava

Problem u izboru jezika

U Kantonu Sarajevo do daljnjeg obustavljeno izdavanje svjedočanstava

14.01.2019 - 21:03
BiH

U Kantonu Sarajevo (KS) do daljnjeg je obustavljeno izdavanje svjedočanstava za prvo polugodište. Ministrica obrazovanja KS, Zineta Bogunić, donijela je takvu odluku nakon što su pojedine škole izdale svjedočanstva samo za djecu čiji su roditelji ranije odabrali jedan od ponuđena tri jezika - bosanski, hrvatski i srpski, ali ne i za one koji se o jeziku nisu izjasnili ili su birali više opcija. Prethodno se taj predmet zvao "Bosanski / hrvatski / srpski jezik i književnost". 

svjedočanstvo, škola

Dopis koji je stigao iz Ministarstva na adrese svih osnovnih i srednjih škola u KS, ne navodi da je problem u vezi sa odabirom jezika, nego da su neke škole izdale svjedočanstva, bez da su se prethodno konsultirale sa nadležnim ministarstvom.

Ključno je da je problem nastao upravo zbog upisa naziva predmeta kod roditelja koji nisu željeli da se opredijele za bosanski, hrvatski ili srpski jezik, u skladu sa ranijom uputom Ministarstva. 

Podjećamo, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS, na čelu sa tadašnjim ministrom Elvirom Kazazvoićem (SDA), donijelo je odluku da se vrši odabir jezika koji će se upisivati u uvjerenju / svjedočanstvu. Dakle, umjesto ranijeg predmeta "Bosanski / hrvatski / srpski jezik i književnost", prema odluci je potrebno da roditelji izaberu samo jedan od navedenih jezika. Kako određeni roditelji nisu željeli vršiti podjelu o tome koji jezik da izučavaju, odlučeno je da se do daljnjeg uvjerenja ne dijele nikome. 

"Do 9. januara u e-dnevniku postojala je opcija 'bosanski, hrvatski i srpski jezik'. Ta opcija je pobrisana i sve su ocjene pobrisane", tvrdi predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja KS, Saudin Sivro. 

Tu je nastao problem za roditelje koji nisu željeli odabrati "bosanski", "hrvatski" ili "srpski" kao odvojene jezike:

"Onda je ponovo od njih usmeno traženo da se izjasne, kako bi im moglo biti izdato uvjerenje, jer se moraju odlučiti za jednu od tri opcije. Imamo evidentirano u pojedinim školama da se radi o grupama od 4-5 roditelja čija djeca nisu dobila uvjerenja, a ostali jesu", dodaje Sivro.

 

Ministarstvo još uvijek se nije izjasnilo kako će riješiti problem roditelja koji ne žele ni jednu od tri ponuđene opcije, dok je resorna ministrica obraćanje javnosti najavila za utorak.  

Izvor: 
BNN.ba