U Krupi na Uni nastavljena izgradnja replike kuće Branka Ćopića

Želja da Ćopićeva kuća bude ponos Hašana

U Krupi na Uni nastavljena izgradnja replike kuće Branka Ćopića

04.09.2018 - 20:14
BiH

U malom selu Hašani, ispod Grmeča, nedaleko od Bosanske Krupe, rodnom mjestu književnika Branka Ćopića, nakon duže obustave radova nastavljena je izgradnja replike rodne kuće slavnog bh. pisca.

Iz tamošnje općine kažu kako poznato kada bi radovi na kući trebali biti završeni, jer opština Krupa na Uni nije potpisala nikakav ugovor sa izvođačem radova.

Ipak, lokalno rukovodstvo, ali i sanovništvo insistira da rodna kuća čuvenog književnika dobije izgled kojim će se ponositi Hašani. 

"Opićna ne daje novac, ali obezbijedila je svu potrebnu dokumentaciju i struju. Zahtijevamo da sve bude urađeno po projektu koji je uradio Arhitektonsko-građevinski fakultet iz Banjaluke", rekao je načelnik općine Mladen Kljajić.

Predstavnik preduzeća koje je izvođač radova "Benkos Bosna" iz Doboja Mevludin Bećirović rekao je da je u toku zidanje podrumskih prostorija, što će biti završeno za desetak dana. Bećirović je istakao da je obezbijeđen materijal za podrumske prostorije, ali nije mogao precizirati da li je izvođaču radova doznačen sav novac za završetak izgradnje.

U projektu izgradnje replike rodne kuće pisca Branka Ćopića opština Krupa na Uni je imala obavezu pripreme dokumentacije i infrastrukture, a izvođača je birao donator - Vlada Azerbejdžana.

Donatorska sredstva nisu bila usmjerena u budžet opštine Krupa na Uni, već direktno od donatora izvođaču radova, a Skupština opštine Krupa na Uni je u septembru prošle godine samo prihvatila donaciju Ambasade Azerbejdžana od 26.000 evra.

Izgradnja replike Ćopićeve rodne kuće je počela 24. novembra prošle godine, ali je nakon izvođenja zemljanih radova bila prekinuta, te je nastavljena prije nekoliko dana, pišu Nezavisne.

Branko Ćopić se i danas smatra najvećim dječijim piscem svih vremena sa područja bivše Jugoslavije. Upravo je njegov podgrmečki kraj bio inspiracija za neke od njegovih najpoznatijih priča koje su se čitale na svim prostorima Jugoslavije, ali i šire. U jugoslovenskoj književnosti stekao je status stvaraoca sa najviše odštampanih i prevedenih djela ikada.  Bosanska Krupa, Novi Sad, Podgorica i Novi Pazar odali su počast ovom piscu dodijelivši mu ulicu s njegovim imenom. Sarajevo, kao glavni grad BiH i grad u kome se školovao i objavio veliki broj svojih djela, to nije učinilo.  Sjećanje na njega u Sarajevu čuva Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti. Malo prije nego je skončao svoj život skokom u rijeku, ovaj veliki književnik čija djela su i danas jedna od najčitanijih, u svojoj preporuci za otvaranje Muzeja napisao je kako želi da se izložba posvećena njemu u tom muzeju nazove: "Živjeće ovaj narod!".

 

Izvor: 
BNN.BA