U Mostaru osvanuo transparent "Željko Komšić - persona non grata"

Nastavak izražavanja nezadovoljstva izborom Željka Komšića u Predsjedništvo BiH

U Mostaru osvanuo transparent "Željko Komšić - persona non grata"

19.10.2018 - 12:23
Politika

Nastavak izražavanja nezadovoljstva izborom Željka Komšića u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine ne jenjava.

Mostar, Željko Komšić

U Mostaru je, na mjestu pored mostarske katedrale, s kojeg se često upute poruke, osvanuo transparent ''Željko Komšić - persona non grata''. Nakon što su brojne općine s većinski hrvatskim stanovništvom Komšića proglasile nepoželjnim, u pojedinim mjestima pojavili su se i transparenti.  Podsjetimo, ranije su u Vitezu i novom travniku stanovnici ispred svojih kuća stavili transparente “Komšić nije hrvatski član Predsjedništva BiH”

Inače, kako piše bljesak.info, Željko Komšić nije dobrodošao u pet kantona u Federaciji BiH, gdje su Hrvati većina, odnosno u Zapadnohercegovačkoj, Posavskoj, Hercegovačko-neretvanskoj, Srednjobosanskoj i Hercegbosanskoj, objavili su dužnosnici u otvorenom pismu. U otvorenom pismu koje potpisali  dužnosnici pet kantona navodi se da je na izborima održanim 7. oktobra "hrvatski narod uvjerljivom većinom izabrao Dragana Čovića za svog legalnog predstavnika u Predsjedništvu BiH".

"Stoga ovim putem, svima u našoj domovini BiH, kao i predstavnicima međunarodne zajednice poručujemo da je BiH država tri konstitutivna naroda i svih njenih građana, te da, u duhu Ustava BiH, konstitutivne narode u Predsjedništvu BiH mogu predstavljati samo legitimno izabrani politički predstavnici. Komšić nije predstavnik hrvatskog naroda, stoga u toj funkciji nije dobrodošao na prostor naših kantona", ističe se u otvorenom pismu.

Pismo su potpisali predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenko Herceg, zamjenik predsjedavajućeg Skupštine tog kantona Tomislav Martinović, predsjednik Vlade Zapadnohercegovačkog kantona  Zdenko Ćosić, predsjedavajući Skupštine tog kantona Anto Miletić. Potpisnici su i predsjednik Vlade Hercegbosanskog kantona / Ivan Jozić, predsjedavajući Skupštine Hercegbosanskog kantona Robert Bagarić, predsjedavajući Skupštine Srednjobosanskog kantona Josip Kvasina, predsjednik Vlade Posavskog kantona Marijan Klaić, te predsjedavajući Skupštine tog kantona Joso Marković.

Iz više općina s hrvatskom većinom prethodnih dana saopćeno je da Komšić nije dobrodošao ni na područje tih općina, osim turistički. Hrvatski načelnici i predsjednici općinskih vijeća u 11 općina Srednobosanskog kantona poručili da Komšić nije dobrodošao. Komšić nije dobrodošao ni u Čitluk, Livno, Čapljinu, Posušje, Grude i Mostar, dok su boračka udruženja istakla kako Komšić nije dobrodošao ni na obilježavanja ni odavanje počasti poginulim borcima.

Izvor: 
BNN.ba / bljesak.info