U nedjelju potpuno pomračenje Mjeseca

Mjesec, Zemlja i Sunce bit će u jednoj ravni

U nedjelju potpuno pomračenje Mjeseca

18.01.2019 - 16:30
Svijet

Mjesec, Zemlja i Sunce bit će u jednoj ravni tokom vikenda, kada se očekuje potpuno pomračenje Mjeseca, jedino u ovoj, ali i narednoj godini.  Istovremeno će Mjesec biti najbliže Zemlji, zbog čega će djelovati veće i svjetlije nego obično, a taj fenomen se zove "Super Mjesec".

pun mjesec

Američki astrofozičar Patrick Hartigan izjavio je da će to biti interesentano jer će se dogoditi i Super Mjesec i potpuno pomračenje Mjeseca, dodajući da će pomračenje trajati dosta dugo, oko sat vremena.

Pomračenje počinje u nedjelju uvečer ili ponedjeljak rano ujutro, ovisno o tome iz kojeg dijela Zemlje se promatra taj fenomen.

Sjena Zemlje će u potpunosti prekriti Mjesec tokom 62 minute, naveli su znanstvenici i dodali da ukoliko bude vedro nebo fenomen će biti vidljiv u Sjevernoj i Južnoj Americi, ali i na Grenlandu, Islandu, u Irskoj, Velikoj Britaniji, Norveškoj, Švedskoj, Portugalu i na obalama Francuske i Španjolske.

Ostali dio Europe kao i Afrika imat će samo djelomičan pogled. Pomračenje neće biti vidljivo u Aziji, Australiji i Novom Zelandu.

Naredno potpuno pomračenje Mjeseca predviđa se tek u aprilu 2021. godine.

Izvor: 
BNN.ba / Agencije