U Srbiji raste zaraza: 1.060 zaraženih

Pandemija

U Srbiji raste zaraza: 1.060 zaraženih

01.04.2020 - 16:34
Region

U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 160 novih slučajeva infekcije virusa korona, koji izaziva bolest COVID-19, čime je ukupan broj obolelih 1060 osoba, izjavila je na konferenciji za medije zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Batut" Darija Kisić Tepavčević.

Prijavljeno je još pet smrtnih slučajeva, tako da je ukupan broj preminulih 28.

"Svih pet preminulih osoba su muškarci, prosečnog uzrasta 61,2 godine i svi su imali pridružena stanja koja su doprinjela fatalnom ishodu", navela je Kisić Tepavčević.

Ona je potvrdila da je među novih pet smrtih slučajeva i državi sekretar u Ministarstvu za zaštitu životne sredine Branislav Blažić. Prema njenim riječima, od ukupnog broja preminulih je 21 muškarac i sedam žena.

Prema riječima Kisić Tepavčević, hospitalizovano je 648 pacijenata, a na respiratoru su 72 osobe.

"Od tog broja, 10 je na Klinici za infektivne i tropske bolesti u Beogradu, jedna osoba u KC Niš na Klinici za infektivne bolesti, šest u KC Vojvodine, devet u KC Kragujevac, 15 u KBC 'Dragiša Mišović', devet na Klinici za pulmologiju Kliničkog centra Srbije, 12 u KC Niš u staroj zgradi hirurgije i 10 Kliničko-bolničkom centru u Zemunu", rekla je Kisić Tepavčević.

U posljednja 24 sata testirani su uzorci 810 osoba, rekla je Kisić Tepavčević. Do 15 časova, 1. aprila 2020.godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirana je ukupno 4.371 osoba koja je ispunjavala kriterijume definicije slučaja.

Darja Kisić Tepavčević je rekla da je među oboljelima i jedan broj zdravstvenih radnika ali nije mogla da kaže koji je tačan broj.

"Ono što je važno jeste da nije došlo do širenja bolesti unutar bolnica", rekla je Kisić Tepavčević.

Dodala je da nema informacije da je jedna osoba zaražena virusom korona preminula na Vojno-medicinskoj akademiji (VMA). Epidemiolog Predrag Kon kazao je da je u beogradskoj bolnici Narodni front sedam zdravstvenih radnika pozitivno na COVID-19, a blizu trideset radnika je imalo simptome. Oni su, kaže Kon, testirani i čekaju se rezultati.

Na pitanje novinara da li su stručnjaci prethodnih sedmica uspjeli da uspore krivu rasta broja inficiranih, Darja Kisić Tepavčević je rekla da dosadašnji podaci pokazuju da je situacija mogla biti gora, ali i da je mogla biti mnogo bolja, i da su mogli da se spriječe smrtni ishodi.

“Predikciju bismo mogli da uradimo ako bismo znali koliko će ljudi sprovoditi socijalno distanciranje”, kaže Kisić Tepavčević.

Koliko će biti oboljelih zavisi od samog virusa, ali i od broja kontakata među ljudima, rekao je Predrag Kon.

“Mi sutra izlazimo iz četvrte nedelje. Na osnovu onoga što vidimo do sada, ne možemo da kažemo da smo uspjeli da usporimo krivu”, rekao je Kon.

Izvor: 
BNN.BA/RSE