U sred Sarajeva: Antibošnjački mediji napadaju serijal "Bosna - Sudbina prekrojene zemlje"

Portali poznati po islamofobiji, antidržavnom djelovanju, ruganju Bošnjacima

U sred Sarajeva: Antibošnjački mediji napadaju serijal "Bosna - Sudbina prekrojene zemlje"

24.09.2020 - 11:36
BiH

Nije neuobičajeno da, u današnjem kroju Bosne i Hercegovine, sve što je probosansko, a unutar njega bošnjačko, ubrzo bude surovo napadano, satanizirano i nipodaštavano na sijaset, uglavnom, nedostojanstvenih načina. Nakon što u cijeloj historiji postojanja državnih, entitetskih i kantonalnih televizija, Bosna i Hercegovina nikada nije snimila serijal koji govori o Bosni i Hercegovini, ulazeći u teme njene diskontinuirane prošlosti, vrlo turobne, mračne i nerijetko krvave, prvi takav poduhvat odmha je, od strane antibošnjačkih medija "dočekan na nož".

Pronalazeći "greške serijala", po prinicpu da li se bosanski kralj Tvtrko krunisao u Mileševu, Milama (kod Visokog ili Ključa?) ili i u Mileševu i Milana, antibošnjački portali pokušavaju da minimiziraju značaj teme da Bosna i Hercegovina, kao matična država Bošnjaka, ostaje sa sve manje teritorije i sa sve većom dijasporom - kao rezultat ratova protiv njih.

Nadalje, ti mediji, istovremeno, ugledne bosanskohercegovačke i bošnjačke intelektualce, akademika Ferida Muhića i profesora Envera imamovića, izvrgavaju ruglu zbog njihovih stavova izrečenih u serijalu. Stavljanje "u grijeh" serijalu jer je u njemu Stjepan Tomaš nazvan "Tomašević" (s obzirom da se radi o bosanskoj kraljevskoj porodici istog prezimena ,ali su kraljevi sebi nadijevali razlčita imena: Tomaš, Tomašević, Toma...zavisno od historijskog izvora), gotovo je ciničko pokušavanje minimiziranje osnovne poruke serijala o sudbini Bošnjaka kojima se, sistematski, oduzima pravo na državu i životni prostor.

Vrlo je zanimljivo da u Sarajevu, za koji je život dalo, manje-više, preko 10.000 Bošnjaka, uz ostale žrtve drugih nacionalnosti, postoji medij koji bi se rugao bošnjačkoj percepciji stvarnosti i historije, odnosno ruganju njenim naučnicima pa i islamu (kroz izrugivanje izjave akademika Ferida Muhića). Ovakve pojave u Sarajevu, koje jeste dokazalo svoj poluralitet, očito su uzele maha jer ruganje bh.hadžijama, obilježavanju značajnih događaja naše prošle historije, zatim govora o svemu što je bošnjačko, nailazi na opasne, cinične i vrlo podle komentare koji, kroz napade na predmetni serijal, sagovornike i autora, zapravo, suštinski, napadaju i vrijeđaju Bošnjake za koje je ovaj serijal pravljen.

Izvor: 
BNN.BA