U Turskoj uhapšeno 136 osoba zbog povezanosti s pokušajem državnog udara

Godinu i po nakon državnog udara i dalje hapšenja

U Turskoj uhapšeno 136 osoba zbog povezanosti s pokušajem državnog udara

16.11.2017 - 17:05
Svijet

urska policija je u četiri odvojene operacije u četvrtak uhapsila 136 osoba, uključujući bivše policajce, nastavnike i vojnike, zbog navodne povezanosti s prošlogodišnjim pokušajem državnog udara, izvijestila je novinska agencija Anadolija. Vlasti su privele 60 bivših sigurnosnih zvaničnika u operaciji koja je započeta u prijestolnici Ankari i proširena na više od 30 drugih pokrajina, navodi Anadolija, prenosi Reuters.

U drugoj operaciji koja je započeta u srijedu u Diyarbakiru i proširena na drugih 26 pokrajina, uhapšeno je 55 vojnika. Zvaničnici i dalje tragaju za još jednim osumnjičenim.

Šest vojnika je privedeno u sjevernim pokrajinama Samsun i Karabuk, te 15 nastavnika u Ankari. Osumnjičeni su navodno koristili ByLock, šifriranu aplikaciju za dopisivanje za koju vlada tvrdi da su je koristile mreže pod vodstvom vjerskog vođe Fethullaha Gulena koji živi u SAD-u.

Ankara okrivljuje Gulena za organizaciju propalog puča u julu 2016. godine, dok je Gulen osudio taj puč i negira umiješanost.

Više od 50.000 ljudi, uključujući policajce, vojno osoblje i državne službenike, uhapšeno je i čeka na suđenje nakon tog događaja. Oko 150.000 ljudi je otpušteno ili suspendirano.

Izvor: 
Fena