U vrijeme pandemije i ekonomskog sloma: Milioni KM za političke bilborde

Politička kampanja bez osjećaja za stanje onih za čije se glasove bore

U vrijeme pandemije i ekonomskog sloma: Milioni KM za političke bilborde

16.10.2020 - 08:21
Politika

Bosna i Hercegovina jutros je ušla u novu izbornu kampanu za općinske/lokalne izbore. Bez elektronskog glasanja, bez nadzora brojanja glasova, sa velikim manipulativnim prostorom u vezi izbornog materijala, biračkih odbora i posmatrača, ovi izbori neće biti legalni, niti demokratski. Oni su tek repriza postojećeg stanja unutar kojih se ljudski robovi formalno nazivaju građanima.

Izbori se odvijaju i u sjeniu pandemije COVID-19 te, sa njom povezanih, brojnih pritisaka i zloupotreba poluga sistema jer, praktično, vlada vanredno stanje u kojem se, na brzinu i pod pritiskom, želi postići politički legitimitet i za naredne četiri godine. Bosna i Hercegovine već 30 godina ima formalnui demokratiju no, suštinski, kao i po procjeni Freedom house, ona je zemlja formalne demokratije unutar koje vladaju hibridni režimi. U takvim sistemima izborima se, vrlo rijetko ili nikako, stanje ne mijenja osim ukoliko se, izvanjskim pritiskom, ne promijene unutrašnji izborni uslovi.

Jutrošnj početak izborne kampanje još jednom je pokazao bezosjećajnost političkih stranaka prema biračima za čiju se "naklonost bore". U vrijeme velike zdravstvene i ekonomske krize, kada ljudi ostaju bez posla, primanja, sa bankarskim lobijima za vratom, neke političke stranke odlučile su baciti stotine hiljada KM na sopstvene postere, političke plakate, što u zbiru samo nekoliko stranaka dovodi do nekoliko miliona KM koji će se potrošiti na postere.

Ta poruka,svjedočanstvo je bezosjećajnosti prema građanima - istim onim koji biraju vlast koja im se, svake četiri godine, (pod)smije sa plakata pa to uradi već desetak puta iznova. Građanski koncept, o kojem se toliko priča u prazno, podrazumijeva da oni što gledaju plakate urede sebi sistem onako kako žele a ne da se podvode jeftinim plakatima i tako svoju jedino slobodu pretvore u ropstvo. Do građana je!

Foto: Caportal.net

Izvor: 
BNN.BA