U zapadnim krajevima BiH otežan saobraćaj zbog snijega

Iznenadne padavine u BiH

U zapadnim krajevima BiH otežan saobraćaj zbog snijega

20.03.2018 - 08:14
Politika

Zbog novih padavina i zasniježenih cesta, otežano se saobraća u zapadnim krajevima Bosne i Hercegovine. Izdvajaju se putni pravci: Bosanski Petrovac-Drvar, Livno-Kupres, Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad, Livno-Kamensko, Tomislavgrad-Prisika i Bosansko Grahovo-Strmica. Za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na ovim dionicama obavezna je upotreba lanaca.

Na ostalim putevima vozi se po pretežno mokrom kolovozu, a zbog niskih temperatura upozorava se na moguću poledicu. Poseban oprez savjetuje se u višim predjelima, kao i na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima.

Na dionici autoputa A-1 Sarajevo zapad-Tarčin, brzina je ograničena na 80 km/h.

Na magistralnom putu M-14.1 Bosanska Gradiška-Bosanska Dubica u mjestu Gašnica, zbog izlijevanja rijeke Save saobraćaj je obustavljen za putnička vozila u dužini 300 m, dok teretna vozila i autobusi ovom dionicom saobraćaju usporeno.

Povećana je opasnost od odrona zemlje ili kamenja na dionicama koje vode kroz usjeke, kao i preko planinskih prevoja. Izdvajaju se putni pravci: Sarajevo-Foča, Bihać-Bosanska Krupa, Konjic-Mostar, Jajce-Banja Luka, Bugojno-Novi Travnik, Rogatica-Višegrad i Turbe-Karanovac.

Na autoputu A-1 dionici Sarajevo zapad-Lepenica zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo, saobraćaj je u tunelu Igman, kao i na mjestu radova, preusmjeren iz vozne u preticajnu traku.

Zbog urušavanja potpornog zida na magistralnom putu M-14.2 Resanovci-Drvar, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično.

Zbog radova na rekonstrukciji rasvjete u tunelu Jajce II (M-5), od 07.30 do 17.00 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila s prikolicom i šlepere na graničnim prijelazima Kamensko i Osoje.

Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta, saopćeno je iz BIHAMK-a.

Izvor: 
Fena