U Zeničko-dobojskom kantonu formirana većina bez SDA

Stranke apsolutno protiv saradnje sa strankom koja je brutalno pokrala ovogodišnje izbore

U Zeničko-dobojskom kantonu formirana većina bez SDA

08.11.2018 - 12:01
Politika

Nakon Tuzlanskog, Zeničko-dobojski je drugi kanton u Federaciji koji je formirao skupštinsku većinu bez nacionalnih stranaka, odnosno, poslao je SDA u opoziciju. Ovo je ozvaničeno na današnjoj zajedničkoj konferenciji za medije SDP-a, DF-a, Naše stranke, zajedno sa Savezom za bolju budućnost BiH (SBB), Nezavisnim blokom (NB) i Strankom demokratske aktivnosti (A-SDA), a koja je protekla u znaku ogromnog interesiranja medija. 

SDA, SBB, DF, Naša stranka

Iako je konferenciji trebala biti prisutna i Stranka za BiH (SBiH), prema riječima Senaida Begića, predsjednika KO SDP-a ZDK, oni su, i pored činjenice da su se dogovorili potpisati zajedničke principe i okvire djelovanja u ZDK, pet minuta prije početka zajedničke konferencije javili da su dobili signal iz Sarajeva da ne dolaze na potpisivanje dokumenta, međutim, njihov zastupnik Samir Karahasanović iz Zavidovića je krenuo ovdje na konferenciju.

Kada se radi o formiranoj skupštinskoj većini, koju trenutno čini šest stranaka, Begić je kazao da su čekali da to učini SDA, međutim, poslali su poruku da nisu uspjeli za sto dovesti nikog osim HDZ-a BiH, zbog čega su oni odlučili ponuditi alternativu.

- Mi smo se okupili da zajedno s javnošću u ZDK podijelimo zajedničke principe i okvir djelovanja skupštinske većine koju čine SDP, DF, Naša stranka, SBB, NB i A-SDA. Ovaj dokument je nešto na čemu smo svi radili proteklih 15-ak dana. U ranijim izjavama imali ste priliku čuti da smo mi, poštujući izborne rezultate, poslali poruku da relativni pobjednik ovih izbora - SDA, bude prva stranka koja bi trebala ponuditi rješenje za formiranje parlamentarne većine. S obzirom na to da je SDA za ovo vrijeme za pregovarački sto uspjela dovesti jedino HDZ BiH i tako poslala poruku da nisu u mogućnosti sakupiti minimalno 18 mandata za parlamentarnu većinu, a da vrijeme curi i rezultati izbora su potvrđeni prije dva dana, te da Skupština ZDK treba održati prvu konstituirajuću sjednicu, mi smo, s obzirom na to da snosimo odgovornost za političke procese u ZDK, ponudili alternativu  - kazao je Begić.

Izvor: 
BNN.BA/Avaz.ba