Učenici iz Jajca i drugih gradova na protestima: Ne želimo dvije škole pod jednim krovom

Učenici traže ukidanje etničkih podjela u školama

Učenici iz Jajca i drugih gradova na protestima: Ne želimo dvije škole pod jednim krovom

20.06.2017 - 11:14
Društvo

Učenici iz Jajca, ali i ostalih dijelova BiH, zatražit će danas, na mirnom protestu u Travniku, ukidanje etničkih podjela u školama, odnosno fenomena "dvije škole pod jednim krovom".

Uprkos tome što je objavljeno da se odustalo od formiranja nove srednje škole u Jajcu, koja bi radila po bosanskom nastavnom planu i programu, Vijeće učenika Srednje strukovne škole Jajce i Asocijacija srednjoškolaca u BiH nisu odustali od današnjih protesta, na kojima očekuju okupljanje oko 200 učenika.

- Okupit će se učenici iz Sarajeva, Zenice, Fojnice, Bugojna, Jajca i Travnika i očekujemo da rezultat bude sastanak s ministricom obrazovanja SBŽ-a Katicom Čerkez, kako bismo joj zahvalili na povlačenju odluke o osnivanju nove srednje škole u Jajcu, te uputili zahtjev za kreiranje jedinstvenog nastavnog plana i programa, i za ukidanje fenomena 'dvije škole pod jednim krovom' u SBŽ-u. Želja nam je da se naša borba za bolje obrazovanje, bez segregacije, proširi na cijelu BiH - kazao je član Upravnog odbora Asocijacije srednjoškolaca u BiH Amar Kundalić.

Ministrica Čerkez potvrdila je ranije novinarima da u Jajcu neće biti otvorena nova srednja škola, nego će u postojeće dvije biti uvedeni povijest i zemljopis BiH, a učenici će dobiti i mogućnost izbora obilježja na svjedodžbama.

Mirno okupljanje učenika bit će održano ispred zgrade Vlade SBŽ-a u Travniku, s početkom u 12 sati.

Izvor: 
Fena