Učesnici Marša mira iz Sarajeva 3. jula kreću prema Nezuku

Put dug više od 240 kilometara

Učesnici Marša mira iz Sarajeva 3. jula kreću prema Nezuku

01.07.2015 - 10:40
BiH

Učesnici Marša mira "Sarajevo-Nezuk-Srebrenica" krenut će 3. jula iz Sarajeva na osmodnevni put dug više od 240 kilometara u spomen na nekoliko hiljada Srebreničana koji su jula 1995. godine prešli put od skoro 100 kilometara da bi pronašli spas u Tuzli.

Jedan od organizatora Marša Muhamed Papić kazao je Feni da je ovo četvrta godina da Sindikat BH Telecoma organizira ovakav pohod.

- Ove godine iz Sarajeva kreće oko 60 učesnika, ali očekujemo da će nam se pridružiti još ljudi - kazao je.  

Prvog dana je planirano pješačenje 24 kilometra, a prespavat će u planinarskom domu "Ozren", kao i prošle godine. Drugog dana planirana je trasa u dužini od 22 kilometra na relaciji Draževići- Krivajevići-Bakići-Olovo do doma Ponijerka. Trećeg dana planirano je noćenje u planinarskom domu "Javorje", a četvrtu večer prespavat će na Jelovom brdu. 

Papić naglašava da će se tradicionalnom Maršu mira koji kreće iz Nezuka priključiti 8. jula, a u Potočare planiraju stići 10. jula.

- Put je težak, ali želja i nijet su jači od svega. Maršom želimo poslati poruku da se ovo zlo više nikada nikome ne ponovi - poručio je Papić.

Izvor: 
Fena
Tagovi: