Udariše im na obraz: U Crnoj Gori usvojeni istospolni brakovi

Zakon u Crnoj Gori

Udariše im na obraz: U Crnoj Gori usvojeni istospolni brakovi

01.07.2020 - 22:13
Politika

U Skupštini Crne Gore izglasan je 1. jula, Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola. Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković pozdravio je usvajanje Zakona.

„Ovo je veliki iskorak u pravom smjeru za crnogorsko društvo, njegovu demokratsku zrelost i proces integracije. U evropskoj Crnoj Gori nema i ne treba da bude mjesta za diskriminaciju po osnovu seksualnog opredjeljenja," saopštio je predsjednik Vlade.

Za usvajanje Predloga zakona o istopolnom partnerstvu glasala su 42 poslanika, vladajućih Demokratske partije socijalista i Socijaldemokrata, kao i opoziciona Socijademokratska partija i nezavisni poslanik Nedjeljko Rudović.

"Ovo je nesaglediv pomak naprijed za crnogorsko društvo. Sada ostaje ono ključno – primjena ovog zakona u praksi – što je sljedeći veliki korak u procesu zaštite ljudskih prava LGBTI osoba," sapštila je nevladina organizacija LGBT Forum Progres ocjenjujući da je u pitanju istorijski trenutak za Crnu Goru i LGBT zajednicu.

„Skupština je stala na stranu jednakosti i ljubavi i poslala jasnu poruku da Crna Gora ide naprijed. Nadam se da će institucije opravdati povjerenje i dosljedno sprovoditi ovaj zakon, čime će se utrti put ka stvarnoj ravnopravnosti," saopštio je John M. Barac iz LGBTIQ Socijalni Centar.

Izvor: 
BNN.BA/RSE