Udruženje Sandžaklija odgovorilo Latiću:" Vi dobro znate značenje riječi prosjak..."

Bošnjake iz Sandžaka, Nedžad Latić nazvao "bošnjačkim sicilijancima"

Udruženje Sandžaklija odgovorilo Latiću:" Vi dobro znate značenje riječi prosjak..."

26.03.2019 - 18:00
Politika

Nedžad Latić je, gostujući u emisiji Vox populi na televiziji OBN, Sadnžak nazvao "bošnjačkom Sicilijom" te pozvao da se obustavi kako je rekao, “milosređe prema Sandžaklijama.” Udruženje građana porijeklom iz Sandžaka povodom ovih izjava oglasilo se saopštenjem za javnost koje prenosimo u cjelosti.

„Gospodine“ Latiću, uvrede koje ste iznijeli na račun populacije od preko pola miliona Bošnjaka, što u Bosni, a što u Srbiji i Crnoj Gori, jesu teške. Međutim kod nas u Sandžaku i Bosni ima jedna stara izreka: „Nije bitno šta se kaže nego je bitno ko to kaže“, kažu na početku svog saopćenja iz Udruženja Bošnjaka porijeklom iz Sandžaka.

U ostatku saopćenja se kaže: 

Ovo Udruženje se neće baviti tvojim „likom i djelom“, mada bi se o tome moglo nadugo i naširoko. Nažalost, moramo vam odgovoriti sa nekoliko rečenica. Mi Sandžaklije smo svakakvi, ima nas dobrih i loših, ali među nama, „gospodine“ Latiću, gotovo da nema prosjaka. Vi jako dobro razumijete ovu višeznačnu riječ – „prosjak“.

Ponos koji imamo možda je ponekad i pretjeran, ali je ipak PONOS – šta je sa vašim!?

U narodu se kaže: „Zdravlje je najpreče“. Mi to baštinimo i u to duboko vjerujemo, a tako odgajamo i našu djecu. Bolesti poput raznih fobija potaknutim mržnjom i ličnim kompleksima su neizlječive. Prema tome, neka vam je dragi Bog na pomoći.

Izvor: 
BNN.BA