Ugljanin: Vučić dobro radi za Srbe, ali ne brine o Bošnjacima

Predsjednik liste "Samoopredjeljenje" u Sandžaku

Ugljanin: Vučić dobro radi za Srbe, ali ne brine o Bošnjacima

07.11.2018 - 09:45
Politika

Ja lično Vučića smatram kao srpskog predsjednika koji dobro radi svoj posao za srpski narod, a ne brine ni malo o drugim narodima, a posebno ne o Bošnjacima", istakao je Sulejman Ugljanin, predsjednik Liste Samoopredjeljenje. Na pitanje da li je razgovarao s predsjednikom Srbije, nakon spornih izjava, on kaže da nije imao priliku, ali "da ima potrebu da mu pošalje stenogram, odnosno pisani tekst i izjavu od 17 minuta, da pročita šta sam ja govorio, a kako ga posmatraju građani zbog njegovih dvostrukih aršina prema ljudima u Sandžaku".  - kaže Ugljanin.

Lider liste Samoopredjeljenje, koja je pobjedila na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće, izjavio je nakon proglašenje pobjede da će "pobjediti tu neman, fašističku tvorevinu srpsku državu Srbiju, koja želi da legalizuje genocid i zločine kao sredstvo osvajanja teritorija i rješavanja političkih pitanja".

Mediji u Srbiji prenijeli su tu izjavu, ona je izazvala oštre reakcije, a nakon toga reagovala je i lista Samoopredjeljenje, koja je saopštila da su mediji neosnovano i zlonamjerno napali tu listu i njenog nosioca na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće, koji su održani u nedjelju. 

Ugljanin je danas za TV Prva objasnio sve ono što se čulo nakon izbornog dana. 

"Ja sam, pored ostalog, te večeri govorio o jednoj opasnoj hroničnoj patološkoj pojavi u Republici Srbiji koja se zove Srpska država Srbija. Pod tim pojmom podrazumevamo paralelne strukture sudstva, tužilaštva, policije, vojske i drugih službi bezbednosti u Republici Srbiji koje su od 1990. do danas odgovorne za zločin genocida i sve druge zločine tokom teritorijalnih osvajanja na prostoru bivše SFRJ", kazao je on. 

"Te iste strukture su prisutne i danas u sistemu Republike Srbije predsatvljaju realnu opasnost i prete bošnjačkom narodu Srbije. O tome govori 'Majnoriti rajts grup internešenel', koja kaže da su u Srbiji narodi pod pretnjom Albanci, Bošnjaci, Hrvati i Romi", dodao je on. 

Ugljanin podsjeća na slučaj Topčidera, Ćuruvije, Sjeverina i slučaj Štrpci i "sve druge gdje se se ništa o tome ne zna. "Naš je cilj da ta neman, ta fašistička tvorevina nestane, putem lustracije iz ove naše, da kažem demokratske Republike Srbije i da nakon toga svi zajedno gradimo jednu evropsku, normalnu, pravnu državu Srbiju, državu svih njenih građana koja će biti zasnovana na vladavini prava, pravnoj sigurnosti, jednakosti pred zakonom, a u kojoj će Bošnjaci biti konsultovani, a Sandžak jedna od autonomnih regija", kaže Ugljanin. 

Na pitanje da li želi da kaže da su njegove izjave koje su izazvale dosta bure u javnosti, pogrešno prenijete, Ugljanin ponavlja da je govorio o "patološkim zločinačkim strukturama, koje škode svim normalnim građanima u Srbiji". 

Objašnjava i da je ta poruka bila namijenjena svim građanima Srbije, a prvenstveno Bošnjacima, jer je ta srpska država Srbija, odnosno te patološke strukture koje su i danas prisutne u sistemu Republike Srbije i predsatvljaju realnu opasnost za Bošnjake. "To sam hteo da kažem ljudima, da ćemo tu neman da ukolnimo iz ove ustavne demokratske Republike Srbije", dodao je on. 

Izvor: 
BNN.BA/B92.net