"Uhvatiće" ga sigurno: Iran izdao nalog za hapšenje Trumpa

Međunarodna i medijska igra

"Uhvatiće" ga sigurno: Iran izdao nalog za hapšenje Trumpa

29.06.2020 - 17:07
Politika

Iran je izdao hapšeni nalog za američkim predsjednikom Donaldom Trumpom i još 35 dužnosnika zbog ubistva iranskog generala Kasema Sulejmanija i zatražio pomoć Interpola, rekao je u ponedjeljak teheranski tužitelj Ali Alqasimehr, a prenijela je iranska agencija Fars.

SAD je ubio Sulejmanija, vođu postrojbi Quds Iranske revolucionarne garde, u napadu dronom u Iraku 3. januara. Washington je optužio Sulejmanija da je sudjelovao u planiranju napada proiranskih milicija na američke snage u regiji.

Alqasimehr je rekao da su nalozi izdani zbog optužbi za ubistvo i terorizam. Dodao je da je Iran zatražio od Interpola da izda crvenu potjernicu za Trumpom i drugima koje Islamska Republika optužuje da su sudjelovali u ubistvu iranskog generala. Crvena tjeralica se raspisuje za osobama čije se izručenje traži zbog kaznenih djela.

Alqasimehr je rekao da su među optuženima američki vojni i civilni dužnosnici, ali nije ulazio u pojedinosti. Naglasio je da će Iran inzistirati na rješavanju tog pitanja i nakon što Trumpu istekne mandat. Sulejmanijevo ubistvo dovelo je SAD i Iran na rub rata nakon što je Iran odgovorio raketnim napadom na američke ciljeve u Iraku nekoliko dana kasnije.

Izvor: 
BNN.BA/N1