UKC Tuzla: Nova metoda u liječenju preinvazivnih i ranih invazivnih promjena na grliću materice

Urađen prvi operativni zahvat

UKC Tuzla: Nova metoda u liječenju preinvazivnih i ranih invazivnih promjena na grliću materice

15.12.2015 - 16:09
BiH

Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra  (UKC) Tuzla danas je uvedena nova procedura u liječenju preinvazivnih i ranih invazivnih promjena na grliću materice.

Radi se o o LETZ konizaciji odnosno zahvatu pri kojem se, nakon markiranja zone transformacije na grliću materice, dijatermijskom omčom u jednom aktu odstranjuje opsežni konizat patohistološki izmijenjenog dijela grlića materice, pri čemu duž reza dolazi do koagulacije tkiva odnosno zatvaranja krvnih žila. Odstranjeno tkivo grlića materice dalje se šalje na patohistološki pregled. Taj zahvat je prikladan za žene adolescentne i reprodukcijske dobi jer omogućuje uklanjanje abnormalnih promjena u cijelosti, a ne ostavlja značajnije posljedice na reproduktivni sistem žene.

Po riječima načelnice Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla prof. dr. Dženite Ljuce na toj klinici do sada se radila klasična (hladna) konizacija koja se izvodi hiruškim nožem. Sam zahvat traje duže u odnosu na LETZ konizaciju, praćen je krvarenjem (što nije slučaj kod LETZ konizacije), a  opravak pacijentice traje nekoliko dana, dok se pacijentice nakon LETZ konizacije otpuštaju dva sata poslije urađenog zahvata. Kod klasične konizacije mogu se javiti komplikacije kao što je suženje kanala grlića materice, što može prouzrokovati komplikacije prilikom porođaja ili prijevremeno otvaranje grlića materice tokom trudnoće, zbog čega može doći do spontanog pobačaja.

"Operativni tim koji je izveo današnju LETZ konizaciju činili su prof. dr. Dženita Ljuca, prim. dr. Adnan Babović, dr. Adnan Šerak, instrumentarke Hajrija Karišik, Edina Bičakčić i Dženana Mujabašić, anesteziolog prim. dr. Senida Keser i anestetičar Zuhret H. Beganović", saopćeno je iz UKC Tuzla.

Izvor: 
Fena