Ukoliko DF ne odustane od Gadže, premijer Gutić podnosi ostavku!

Kriza vlasti i u TK

Ukoliko DF ne odustane od Gadže, premijer Gutić podnosi ostavku!

09.06.2015 - 15:54
Politika

Problemi u funkcionisanju vlasti u Federaciji BiH spustili su se sa federalnog i na kantonalne niove. Vlada TK nalazi se pred pucanjem jer ukoliko DF ne odustane od ministra policije TK Alena Gadže, premijer Vlade TK Bego Gutić podnijet će ostavku u ponedeljak!

Već tri sedmice traje javna i tajna kriza vlasti u Tuzlanskom kantonu (TK). Naime, nakon akcije Federalne uprave policije (FUP) u ovom kantonu zasluge za tu akciju pokušao je sebi pripisati ministar policije TK Alen Gadžo nakon čega je, indirektno i direktno, najavio hapšenje samog premijera Bega Gutića koji je i sam, ranije, bio ministar policije TK.

S obzirom da Demokratska fronta (DF) ima problema sa svoja dva mnistra u Vladi TK oni su spremni na rekonstrukciju Vlade TK ali Stranka demokratske akcije (SDA) traži da se u sklopu rekonstrukcije, jer i oni žele mijenjati neke svoje kadrove, smijeni i ministar policije TK Alen Gadžo. DF odbija ovaj ultimatum SDA te se kriza sve više produbljuje. 

Iako su se uključili u medijaciju do danas nisu uspijeli postići veći uspijeh zastupnici BPS-a pa je Vlada TK, faktički, pred padanjem jer je premijer Gutić za ponedeljak najavio ostavku ukoliko DF ne odustane d ministra Gadže. To bi čitav kanton vratilo gotovo godinu dana unazad. Kako saznaje BNN, predsjednik SDA TK Mirsad Kukić je tražio na Predsjedništvu SDA da se riječi DF-a u TK ali mu za tu vrstu akcije još nije dat zeleni signal. Svi čekaju petak kada bi DF konačno trebao dati odgovor da li im je preča Vlada TK ili jedan ministar. 

Izvor: 
Redakcija / BNN