Uplitanje Rusa u u američke izbore: Uskoro će biti objavljen redigirani primjer Muellerova izvješća

"Svi će to uskoro moći sami pročitati"

Uplitanje Rusa u u američke izbore: Uskoro će biti objavljen redigirani primjer Muellerova izvješća

29.03.2019 - 23:23
Svijet

Američki glavni državni odvjetnik William Barr planira objaviti redigiran primjerak izvješća o istrazi posebnog tužitelja Roberta Muellera od skoro 400 stranica o uplitanju Rusa u američke izbore sredinom aprila, rekao je u petak u pismu zastupnicima, prenosi agencija Hina. 

Rusija, SAD

"Svi će to uskoro moći sami pročitati", napisao je William Barr u pismu koje je poslao čelnicima demokrata i republikanaca u pravosudnim odborima Senata i Zastupničkog doma.

Rekao je da je voljan stati pred oba odbora kako bi svjedočio o izvješću Roberta Muellera1. i 2. svibnja.

Mueller je završio svoju 22-mjesečnu istragu, o tome je li kampanja predsjednika Donalda Trumpa surađivala s Rusijom, 22. ožujka. U nedjelju, Barr je poslao pismo na četiri stranice Kongresu gdje je sažeo Muellerove nalaze.

Barr je rekao kongresnicima da Muellerova istraga nije utvrdila da su članovi Trumpove kampanje surađivali sa Rusima u predsjedničkoj kampanji. 

Mueller je ostavio neriješenim pitanja o tome je li Trump ometao kazneni postupak tijekom istrage. Barr je zaključio da prema predstavljenim dokazima, nema dovoljno dokaza da se predsjednik optuži za ometanje kaznenog postupka.

Nemirni kongresnici od tada traže još detalja, a Demokrati pozivaju na potpuno objavljivanje izvješća. Trump je završetak istrage dočekao u Michiganu na okupljanju gdje je pozdravio kraj "lažima, klevetama, i tračevima".

Barr je u pismu naglasio da se prije objave neki podaci moraju ukloniti. Uključujući i tajne informacije glavne porote, obavještajne izvore i metode i informacije koje po zakonu ne mogu biti javne ili bi mogle povrijediti privatnost.

Barr je zaključio kako je "Trump javno rekao da to ustupiti meni". Iz tog razloga Barr kaže da ne planira dostaviti izvješće Bijeloj kući na privilegirani pregled.

Izvor: 
BNN.ba / Hina