Uskoro na slobodi: Kapetanu Draganu smanjena kazna na 13,5 godina zatvora

Vrhovni sud Hrvatske

Uskoro na slobodi: Kapetanu Draganu smanjena kazna na 13,5 godina zatvora

06.07.2018 - 15:04
Region

Vrhovni sud Hrvatske smanjio je za godinu i po dana kaznu zatvora Draganu Vasiljkoviću, poznatijem kao Kapetan Dragan, i pravosnažno ga osudio na 13 i po godina zatvora zbog ratnih zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima u Hrvatskoj.

Vasiljković je u pritvoru već skoro 13 godina, što mu se uračunava u kaznu.

Prema ovoj presudi, ostalo mu je da u zatvoru provede još oko pola godine, a ima pravo i da traži uslovni otpust.

Ovom odlukom djelimično je usvojena žalba Vasiljkovića u diijelu odluke o kazni, pa je preinačena prvostepena presuda Županijskog suda u Splitu kojom je, u septembru prošle godine, Vasiljković bio osuđen na 15 godina.

Drugostepenom presudom ispravljena je greška u povredi krivičnog zakona u osuđujućem dijelu prvostepene presude, navodi se u kratkom obrazloženju odluke Vrhovnog suda Hrvatske.

Vasiljković je osuđen zbog ratnog zločina u kninskoj tvrđavi i pri napadu na Glinu, dok je zbog nedostatka dokaza na splitskom sudu oslobođen optužbe da je naredio ubistvo dvojice nepoznatih zarobljenih hrvatskih vojnika u februaru 1993. u Bruškoj kraj Benkovca.

Kapetan Dragan, koji ima i srpsko i australijsko državljanstvo, uhapšen je u Australiji gde je živio pod lažnim imenom i bio trener golfa, a Hrvatskoj je izručen u maju 2015. godine.

Izvor: 
BNN.BA