Usvojena lista fakulteta za zapošljavanja 150 asistenata

Vlada KS

Usvojena lista fakulteta za zapošljavanja 150 asistenata

20.04.2018 - 11:20
Politika

Vlada Kantona Sarajevo (KS) usvojila je na sjednici Listu poslodavaca koji ispunjavaju uslove za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja asistenata na fakultete "150+".

Ovim je omogućeno upošljavanje 150 nezaposlenih visokoobrazovanih stručnih osoba, trenutno prijavljenih na evidenciju nezaposlenih u Kantonu Sarajevo.

Služba za zapošljavanje KS će fakultetima koji su obuhvaćeni ovim programom, mjesečno, u periodu od 12 mjeseci, refundirati sredstva u ukupnom iznosu od 1.300 KM po novouposlenoj osobi za dio isplate plaća i uplatu zakonom propisanih poreza i doprinosa.

Za realizaciju ovog programa planirana su sredstva u iznosu od 2.340.000 KM.

Prema provedenoj proceduri, na javni poziv raspisan krajem januara ove godine s ciljem implementacije spomenutog programa prijavilo se 29 poslodavaca koji su iskazali potrebu za zapošljavanjem asistenata. Od tog broja, njih 28 je ispunilo tražene kriterije, a samo jedan prijavljeni poslodavac nije.

Inače, Program je pripreman i bit će proveden u stalnoj koordinaciji sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i Univerzitetom u Sarajevu.

Ovaj program, kao i nedavno odobreni vezan za upošljavanje 70 doktora medicine, je sastavni dio Programa mjera za poticaj zapošljavanja i održavanje više stope zaposlenosti u Kantonu Sarajevo, saopćeno je iz Press službe KS.

Lista poslodavaca usvojena je na prijedlog Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS. 

Izvor: 
Fena