Važno je "pamtiti": Goraždaci izabrali četničkog vojnika u Skupštinu BPK

"Kultura" i "pamćenje"

Važno je "pamtiti": Goraždaci izabrali četničkog vojnika u Skupštinu BPK

20.01.2019 - 15:56
BiH

Teško je objasniti zašto se u Goraždu, vrlo često i u najvećem obimu od ostatka Bosne i Hercegovine, događaju stranački prebjezi, kupovine/prodaje zastupnika, izbor najgorih, pored puno boljih, u skupštinske klupe, odnosno načešća promjene sastava Vlade BPK. Ovih dana Goražde ima novi skandal: građani ovog grada, koji su preživjeli tešku opsadu tokom agresije na našu zemlju, izabrali su sebi bivšeg četničkog vojnika, Velimira Tanovića, u Skupštinu BPK i to, sada, ispred Liberalne stranke! 

- Tamo im je linija sad, na Rorovima ... – govori na snimku "AP"-a, Velimir Tanović u aprilu 1994. godine, netom nakon velike ofanzive terorističke i agresorske VRS i VJ tokom kojeg je Goražde, doslovno, bilo srušeno do temelja. 

Tanović je tada, sa puškom, stajao iznad grada i pucao na one koji će ga, dvije desenije kasnije, svojim glasovima izabrati za zastupnika Liberalne stranke u Skupštini BPK - da odlučuje o formiranju vlada, imenovanju u javna preduzeća i sl.

Na ovakvu vrstu "memorije" koju su pokazali današnji glasači Liberlane stranke u Goraždu, zaista je teško napisati bilo kakav komentar osim što iz svega viđenog jasno proizlazi da su mnogi stanovnici Goražda brzo zaboravili 1992, 1993, 1994 i 1995, tešku godinu i mnoge, pa i ovog Tanovića.- Tamo im je linija sad, na Rorovima ... – govori na snimku "AP"-a, Velimir Tanović u aprilu 1994. godine, netom nakon velike ofanzive terorističke i agresorske VRS i VJ tokom kojeg je Goražde, doslovno, bilo srušeno do temelja. 

Izvor: 
BNN.ba