Večeras prvo američko lansiranje rakete s posadom nakon gotovo deset godina

Historijsko lansiranje

Večeras prvo američko lansiranje rakete s posadom nakon gotovo deset godina

30.05.2020 - 21:45
Svijet

Historijsko lansiranje Falcon rakete koje su NASA i Space X najavljivali danima počinje večeras nakon što je nedavno odgođeno zbog nepovoljnog vremena u posljednjem trenutku.

Američka kompanija SpaceX pomoću svoje rakete Falcon 9 na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) šalje Douga Hirleya i Boba Behnkena, dva astronauta NASA-e koji su smješteni u kapsulu Crew Dragon.

Ovo je prvo američko lansiranje s posadom nakon gotovo deset godina, odnosno otkako je NASA-in program Space Shuttle ugašen 2011. godine. Amerika se od tada oslanjala na ruske Soyuz rakete te na taj način slala svoje astronaute u svemir.
NASA je ovom prilikom prvi put u historiji iskoristila privatnu kompaniju za transport posade u orbitu. Ukoliko lansiranje bude uspješno, let do ISS-a će trajati 19 sati. Astronauti će iskoristiti to vrijeme da isprobaju sisteme kapsule, uključujući mod manuelnog leta. Također, odvojit će vrijeme i za spavanje. Planirano je da na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) ostanu jedan do četiri mjeseca, a potom da se vrate na Zemlju.

Prijenos uživo večeras možete pratiti putem NASA-inog YouTube kanala i internet stranice kompanije SpaceX.

Iz SpaceXa su najavili još dvije misije i to putovanja na Mjesec i Mars.

Izvor: 
BNN.ba / klix.ba