Velika akcija u BiH: Istraga je povezana s Marijem Mamićem sinom predsjednika Dinama

SIPA na terenu

Velika akcija u BiH: Istraga je povezana s Marijem Mamićem sinom predsjednika Dinama

25.01.2016 - 13:10
Crna hronika

SIPA je na području Tomislavgrada i Ljubuškog počeli pretresati objekte i izuzimati dokumentaciju, a mediji navode da je riječ o istrazi povezanoj s Marijom Mamićem

Pripadnici državne policijske agencije u BiH (SIPA) u ponedjeljak su, na temelju zamolbe Uskoka, na području Tomislavgrada i Ljubuškog počeli pretresati objekte i izuzimati dokumentaciju, a mediji navode da je riječ o istrazi povezanoj s pranjem novca Marija Mamića, sina izvršnog predsjednika Dinama Zdravka Mamića. 

U saopštenju Državnog tužilaštva BiH navodi se kako se aktivnosti provode u sklopu istrage koja se u Hrvatskoj i BiH vodi protiv više osoba zbog kaznenih djela zločinačkog udruživanja, zlopotrebe povjerenja u privrednom poslovanju i pranja novca. Pojašnjava se da je riječ o složenoj istrazi i transakcijama u višemilijonskim iznosima, zbog čega se provjeravaju financijske transakcije i poslovanje osumnjičenih u BiH.

Iz Državnog tužilaštva zbog zaštite istrage nisu željeli objaviti druge pojedinosti, no mediji navode da je u toku provjera triju bankovnih računa, privatnog računa Marija Mamića, poslovnog računa njegove firme Sport Servis MM iz Ljubuškog i računa 32-godišnjeg Marka Kravića, brata njegove supruge, koji je odgovorna osoba u toj firmi.

Po medijskim navodima, Mario Mamić na računu u jednoj banci u BiH ima nešto više od 300.000 eura, koje mu je uplatila njegova firma Sport Servis MM, koja je uplate primala i od off-shore tvrtke Rasport Menagement AG iz Švicarske, preko koje se, prema USKOK-ovim optužbama, izvlačio novac iz Dinama.

Izvor: 
24sata.hr