Veliki intelektualac 20.stoljeća u BiH: Umro akademik Muhamed Filipović

Velika djela ostaju iza akademika Filipovića

Veliki intelektualac 20.stoljeća u BiH: Umro akademik Muhamed Filipović

26.02.2020 - 14:37
Politika

Akademik Muhamed Filipović umro je danas u Sarajevu, u 91. godini života. Bio je filozofski pisac, teoretičar, esejista i jedan od značajnijih bosanskohercegovačkih filozofa. Akademik Filipović rođen je u Banjoj Luci 3. avgusta 1929. godine. Autor je brojnih knjiga, eseja, naučnoh radova. Politički je bio angažovan tokom svog cijelog života, na različite načine.

- Profesor Filipović je u bitnome odredio drugu polovicu 20. stoljeća u bosanskom političkom mišljenju i bošnjačkoj teoriji. Bio je osoba koja je uvijek bila korak ispred vremena. Osjećao je duh vremena i uvijek je bio spreman iznositi prijedloge i inicijative i mišljenja koja su nadilazila postojeća stanja - izjavio je  prof.dr. Šaćir Filandra.

- Akademik Muhamed Filipović je zaista ostavio neizbrisiv trag na bosanskohercegovačke znanosti, ali je i jedan od rijetkih bh. intelektualaca čije je ime javnost upamtila i imala razloga da pamti. Iskreno mislim da je njegova smrt gubitak za bh. društvo i uopće bh. akademsku zajednicu - kazao je akademik Slavo Kukić.

Izvor: 
BNN.ba / Avaz.ba