Velikim iftarom završeni programi obilježavanja deblokade Mostara

22. godišnjica deblokade Mostar i oslobađanja Bijelog polja

Velikim iftarom završeni programi obilježavanja deblokade Mostara

01.07.2015 - 13:10
BiH

U saradnji sa Islamskom zajednicom i drugim organizacijama proisteklim iz odbrambeno oslobodilačkog rata Jedinstvena organizacije boraca Grada Mostara jučer je višesatnim prigodnim programima, posjetom turbetima, spomen obilježjima, obilježila 22. godišnjicu deblokade Mostar i oslobađanja Bijelog polja.

Programi organizirani u Mostaru protekli su u znaku sjećanja na legendarnog komandanta 41. slavne mostarske brigade, Mithada Hujdura Hujke i njegove saborce koji su dali svoje živote u toj akciji. Evocirane su uspomene na 30. juni 1993. godine, dan kada su armijske jedinice izvršile deblokadu opkoljenog istočnog dijela grada, te se preko Bijelog Polja spojile sa ostalim slobodnim teritorijima Bosne i Hercegovine, što je bilo presudno za dalji tok ratovanja. 

Na mostarskim šehitlucima okupljenim učesnicima tih događaja, demobilisanim borcima A RBiH i građanima Mostara obratili su se Edin Sefić ispred koordinacije boračkih udruženja Grada Mostara i mostarski muftija Salem ef. Dedović. „U toj borbi najveće patriote i najhrabriji borci položili su svoje živote, na čemu  im svi mi ali i buduće generacije trebaju i biti zahvalni“, istakao je Sefić. Govoreći o brigadnom generalu rahmetli Hujki Sefić je kazao da će Hujkin lik i njegovo djelo sve patriote trajno nositi i čuvati u srcima i sjećanjima.

Kulturno vjerski program manifestacije „Putevima pobjede“ kojom se obilježava 22 godišnjica oslobođenja Bijelog Polja i deblokade Mostara nastavljen je zajedničkim iftarom kojem je prisustvovalo 1000 vjernika, zvaničnika i gostiju na malonogometnom stadionu kod Osnovne škole „Bijelo Polje“. Po svom obimu i organizacionoj kompleksnosti ovo je jedan od najmasovnijih i najorganiziranijih zajedničkih iftara u posljednjih nekoliko godina u Mostaru.

Izvor: 
rijaset.ba