Vijeće ministara nije se sastalo jedan, a Parlament FBiH četiri mjeseca

Važno je da plate idu..

Vijeće ministara nije se sastalo jedan, a Parlament FBiH četiri mjeseca

10.09.2019 - 09:19
Politika

Vijeće ministara BiH je svoju, za sada, posljednju sjednicu održalo prije više od mjesec dana. Do danas nije imao nikakvih aktivnosti, što je najduži period nerada u ovom mandatu. Iako je u ovoj godini, u mjesecima april-maj bio još jedan zastoj od mjesec i po dana nerada (uz telefonsko "zasjedanje" i sl), ovo je do sada najduži period bez ikakve aktivnosti Vijeća ministara BIH. Dok jedni paradiraju, drugi, stvarno obespravljeni, štrajkuju, Vijeće minstara BiH vodi "laganu politiku" u kojoj nije važno ima l BiH vlast i da li je ona efikasna. Slično ponašanje provode i parlamenti, kako državni tako i onaj federalni koji danas zasjeda nakon puna šetiri mjeseca izbivanja iz vlastite odgovornosti.

 

"Plan nove koalicije je takav da se pokušava zaustaviti rad Savjeta ministara BiH koji čeka novi Savjet ministara BiH, što nikako nije dobro. Postoje neke odluke koje nisu toliko političkog karaktera koliko su ekonomskog i životnog, a u koje ne treba unositi politiku", izjavio je Branislav Borenović, poslanik u Predstavničkom domu BiH govoreći o krizi Parlamenta i Vijeća minsitara BiH koji traju 12 mjeseci. Sigurno je - predugo za zemlje kao što je Bosna i Hercegovina.

S druge strane, svu komociju nerada okusio je i Parlament Federacije BiH. Danas se, naime, sastaju po prvi put nakon četiri mjeseca pauziranja. Nastavlja se Treća i počinje Četvrta redovna sjednica parlamenta. Dnevni red nije prebiman kako se zastupnici, ipak, ne bi umorili. Tako će se danas i sutra, raspravljati o izmjeni Zakona o pripadnosti javnih prihoda.i izmjeni federalnog zakona o radu koje bi omogućile prezentativnost sindikatu ljekara. Pored toga, na dnevnom redu će biti i Prijedlog rada Vlade FBiH.

Među najvećim platama u Bosni i Hercegovini, svakako, imaju državno-federalni parlamentarci kao i članovi Vijeća ministara BIH. 

 

Izvor: 
BNN.BA/Nezavisne