Vijeće ministara nije usvojilo privremeno finansiranje

Na današnjoj sjednici

Vijeće ministara nije usvojilo privremeno finansiranje

02.07.2019 - 16:52
Politika

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je, nakon sjednice, izjavio da j situacija sa neusvajanjem budžeta BiH može trajati u nedogled kao što je bio slučaj za vrijeme Nikole Špirića, kada je trajala 16 mjeseci.Zvidić je dodao da se "nikada nije desilo da nije usvojena odluka o privremenom finansiranju. Siguran sam da neće biti problema prilikom donošenja odluke o privremenom finansiranju za 3. i 4. kvartal". Kriza formiranja nove i funkcionisanja stare državne vlasti se i dalje nastavlja. 

Zvidić je izjavio da Odluka o privremenom finansiranju danas nije donesena, jer sjednici nije prisustvovao Vjekoslav Bevanda, ministar finansija.

- Praksa je da se, kad nema ministra, sve tačke koje se odnose na to ministarstvo, skidaju s dnevnog reda. Želim da umirim one koji misle da će doći do prekida finansiranja. Do toga neće doći, jer je to regulirano Ustavnom, ne može doći do blokade u radu i finansiranja budžetskih institucija BiH. To je ustavni princip -kaže Zvizdić.

Zvidić je dodao da što prije, na bazi vladavine prava, treba formirati Vijeće ministara BiH i Vlada Federacije BiH, ali i upozorio da  Vijeće ministara neće biti formirano bez poštivanja odluka i predaje Godišnjeg nacionalnog plana (ANP).

- Drugačije neće doći do formiranja vlasti. Ne postoji forma ucjene na koju će neko pristati - zaključio je Zvizdić.

Izvor: 
BNN.BA