Vijećnica - prije 27 godina granatirana i zapaljena, danas ljepša nego ikada

Vandalski napadi samo su doprinijeli njenoj slavi

Vijećnica - prije 27 godina granatirana i zapaljena, danas ljepša nego ikada

23.08.2019 - 17:26
BiH

U noći s 25. na 26. august 1992. godine vatrena stihija progutala je dva miliona knjiga i 300 rukopisa neprocjenjive vrijednosti. Sarajevska Vijećnica, najreprezentativniji i najljepši objekt iz austrougarskog perioda, izgorjela je do temelja. Plamen je za nekoliko sati progutao nacionalno blago Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, koje je brižno čuvano, obrađivano i koje je građanima bilo dostupno blizu pola stoljeća. Vijećnica je bila simbol grada Sarajeva, dokaz isprepletenosti tradicija i kultura. Za vrijeme opsade Sarajeva, Vijećnica je bila više puta granatirana. Vatrogasci su bezuspješno pokušavali ugasiti vatru. 

 

Oni najhrabriji provlačili su se između granata, metaka, uskakali u vatrenu stihiju i pokušavali spasiti barem mali djelić nacionalnog blaga... Nisu uspjeli, srpski agresor s okolnih brda uspio je barbarski uništiti nacionalni spomenik BiH. 

Nakon višegodišnje obnove i rekonstrukcije Vijećnice, ona je danas ljepša nego ikada ranije. Autentičnog izgleda, novo ruho Vijećnice po mnogo čemu je prepoznatljivo u cijelom svijetu. Tokom obnove Vijećnice, u svaku njenu prostoriju ugrađen je i jedan stari dio, koji je preživio požar od prije 22 godine.

Tako se u holu na podu nalazi autentični dio kamena, oko kojeg je izliven novi pod. Na plafonu prostorije Gradskog vijeća komad je zida, oko kojeg su ponovo iscrtane iste šare. Svi dijelovi Vijećnice napravljeni su prema dokumentima i fotografijama izgleda stare Vijećnice pronađenim u Kaptolskom arhivu u Zagrebu, pa su u prostoriji Gradskog vijeća danas drvene klupe i govornica, a svi ornamenti na zidovima i plafonu su autentični i ručno oslikavani.

Vandalski napadi samo su doprinijeli njenoj slavi.

Vijećnica je godinama čekala na obnovu zbog nerješenih imovinsko-pravnih odnosa i političkih garnitura koje su se smjenjivale obećavaju obnovu fasade Vijećnice i njene unutrašnjosti. Nakon 22 godine od večeri u kojoj je spaljena, Vijećnica je zasjala 8. maja 2014. godine uz svečanu manifestaciju i riječi dobrodošlice na šest svjetskih jezika i intoniranjem himne Bosne i Hercegovine u izvođenju Sarajevske filharmonije. Nova Vijećnica u starom ruhu autentično je restaurirana, a na projektu restauracije radili su deseci arhitekata, slikara, radnika, istraživača i drugih ljudi čije će ideje, misli i ruke ostati utkane u sve dijelove ovog velebnog zdanja.

Kamena ploča na ulazu u Vijećnicu opominje da se ono što se dogodilo u noći sa 25. na 26. više nikada nigdje ne ponovi. "Ne zaboravite, pamtite i upozoravajte", napisano je. Bezbroj je turista koji Vijećnici svakodnevno hrle, zimi i ljeti, diveći se njenoj ljepoti i magičnoj unutrašnjosti. U njenim prostorijama danas se održavaju svečanosti, koncerti, otvaraju se izložbe, slave se praznici kulture i pobjeda nad fašizmom i kulturocidom.

Izvor: 
BNN.ba