Više od 40 posto Makedonaca podržava sporazum sa Grčkom

"Da li ste za članstvo u EU i NATO sa prihvatanjem Dogovora Republike Makedonije i Republike Grčke?"

Više od 40 posto Makedonaca podržava sporazum sa Grčkom

08.08.2018 - 14:29
Region

Više od 40 posto građana Makedonije podržava sporazum o imenu zemlje koji je njihova vlada postigla sa Grčkom, kao i ulazak zemlje u NATO i EU, pokazalo je novo istraživanje.

Makedonija

Pitanje na referendumu 30. septembra biće: "Da li ste za članstvo u EU i NATO sa prihvatanjem Dogovora Republike Makedonije i Republike Grčke?".

Prema istraživanju, 41,5 posto ispitanika planira na referendumu zaokružiti "da", dok 35 posto planira glasati "protiv", objavio je danas EURACTIV.com.

Međutim, uočljiv je jaz između različitih zajednica u zemlji.

Albanska manjina je u velikoj većini za sporazum, sa 88 posto podrške, dok je među Makedoncima samo 27 posto za rešenje iz Prespe, a 45 posto je protiv.

Većina ispitanika, njih 66 posto, planira da izađe na referendum, dok će se nepunih 20 posto pridružiti inicijativama za bojkot izjašnjavanja, prenela je grčka agencija ANA.

Istraživanje je pokazalo i da je samo petina ispitanika u potpunosti upoznata sa tekstom sporazuma o imenu između Makedonije i Grčke.

To istraživanje je sproveo Makedonski centar za medunarodnu saradnju u poslednjoj nedelji jula a obuhvatilo je uzorak s 1.026 ispitanika.

Atina i Skoplje su razrešile spor koji je trajao gotovo tri decenije i 12. juna se složile da novo ime Makedonije bude Republika Sjeverna Makedonija, čime je toj zemlji otvoren put za početak pregovora o ulasku u EU i pridruživanje NATO.

Međutim, dogovor premijera Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva nije zadovoljio opoziciju ni u Grčkoj, ni u Makedoniji. 

Izvor: 
BNN.ba / slobodnaevropa.org