Vlada FBiH usvojila Nacrt zakona o PIO: Najniža penzija trebala bi iznositi 180 eura

Penzije novih penzionera bit će umanjene i do 30 posto

Vlada FBiH usvojila Nacrt zakona o PIO: Najniža penzija trebala bi iznositi 180 eura

06.12.2017 - 16:18
Politika

Stupanjem na snagu novog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju u Federaciji Bosne i Hercegovine penzije će biti isplaćivane iz trezora. Dod jedni poslanici tvrde da bi to bila garancija za redovnu isplatu penzija, drugi 'pak tvrde da nova zakonska regulativa ne donosi ništa novo, osim što bi uslijedilo smanjenje samih penzija i do 30 posto.

Nakon što je Parlament Federacije Bosne i Hercegovine usvojio Nacrt zakona o PIO, predsjednik Kluba Stranka demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Ismet Osmanović, novinarima je kazao da taj zakon treba da stabilizira penzioni fond, te da buduće penzije obračunava na pravičniji način. Naglasio je da je taj zakon dio reforme penzionog fonda, što podržavaju i međunarodna zajednica, Evropska unija, MMF i Svjetska banka.

- Osim toga donosi ravnopravnost u procesu uvođenja radnika u penzioni fond i osigurava redovnu isplatu penzija te stvara osnov za povećanje u dogledno vrijeme - istakao je Osmanović.

Predsjednik Kluba Saveza za bolju budućnost BiH (SBB-a) Nasir Beganović je kazao da njegova stranka nije imala razloga da ne podrži danas usvojeni Nacrt zakona o PIO.

Opozicija je 'pak tokom današnje rasprave isticala da će novim zakonom penzije novih penzionera biti umanjene i do 30 posto. Novim zakonom će se, prema mišljenju entitetske vlade, ublažiti razlike u penzijama osoba koje su u penzioni sistem ušle do 1998. godine, a istodobno će približiti, odnosno ujednačiti, visine primanja onih koji su penzionirani po novom zakonu kroz vrijednost boda.

Prema Nacrtu zakona, najniža penzija trebala bi iznositi 180 eura, a za starosnu penziju zajamčeni iznos je 215 eura.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Predstavničkom domu PFBiH Damir Mašić smatra da novi zakon ne nudi ništa novo te da će, po izračunima SDP-a penzije za buduće penzionere biti niže.

- Vlada javnosti treba prezentirati tu matematiku da zaista vidimo da li je kako oni pričaju - rekao je Mašić.

Izvor: 
BNN.BA/Agencije