Vlada KS - Za poticaj razvoja male privrede 3,53 miliona KM

Sjednica Vlade Kantona Sarajevo

Vlada KS - Za poticaj razvoja male privrede 3,53 miliona KM

12.05.2016 - 17:29
BiH

Vlada Kantona Sarajevo je na sjednici danas usvojila Godišnji plan provođenja programa razvoja male privrede i program utroška sredstava s kriterijima raspodjele u okviru ovog Programa.

Finansijska sredstva za ovu namjenu su po osnovu Zakona o poticaju razvoja male privrede osigurana u Budžetu KS za 2016. godinu u visini od 0,5 posto vrijednosti godišnjeg Budžeta KS u prethodnoj godini. Tako su ovogodišnja sredstva u iznosu od 3.534.800 KM namijenjena za provođenje programa i aktivnosti razvoja male privrede predviđena kao kreditna i grant podsticajna sredstva koja će se dodijeliti subjektima male privrede.

U iznosu kreditnih sredstava, za što je predviđeno plasirati 2.700.000 KM pojedinačni krediti će zavisiti od utvrđenog kreditnog potencijala subjekata male privrede, a prioritet u njihovom dobijanju imat će proizvodne i izvozno orjentisane djelatnosti.

Iz ukupnog iznosa, 300.000 KM namijenjeno je za subvencioniranje plaćanja kamata u 2014./2015. godini, a 200.000 KM za unapređenje preduzetničke infrastrukture. Ostali dio sredstava bit će usmjeren na edukacije, unapređenje uvjeta rada, u podršku certificiranja kvaliteta po EU standardima.

Nakon razmatranja Izvještaja o radu i finansijskom poslovanju Fonda KS za izgradnju stanova za članove porodica šehida i poginulih boraca, ratnih vojnih invalida, demobilisanih boraca i prognanih osoba i Izvještaja Kantonalnog stambenog fonda u protekloj godini, Vlada je ocijenila da su ova dva fonda nastavila dinamiku obezbjeđivanja stanova pod povoljnijim uvjetima za gore navedene kategorije i kategoriju mladih.

Poseban osvrt u okviru njihovog finansijskog poslovanja, Vlada je iznijela po pitanju enormno velikih plaća i drugih primanja svih uposlenika ovih fondova.

Isplaćivanje plaća za direktore i pomoćnike u visinama duplih ministarskih plaća, plata za uposlenike više od 2.000 KM uz naknadu za topli obrok više od 300 KM, regresa od 2.000 KM, uz dodatne isplate za godišnje odmore, državne i vjerske praznike pokazuje potpuno odsustvo svjesnosti društvenog i ekonomskog stanja oko sebe, stav je Vlade.

Prikaz godišnje dobiti od 18.000 KM, odnosno 65.000 KM, bi zasigurno bila mnogo veća da se ogromna sredstva nisu usmjeravala u primanja pojedinaca te da se ovakvim odnosom šalje suprotna poruka javnosti u odnosu na samu namjenu formiranja ovakvih fondova, navedeno je danas u raspravi o ovoj temi.

Konačan stav o ovim izvještajima dat će zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo, saopćila je Press služba KS.

Izvor: 
Fena